Pulsko vijeće odlučuje: Hoteli na Valkanama i Hidrobazi

Na Valkanama će se izgraditi sportski hotel i sadržaji (Arhiva)
Na Valkanama će se izgraditi sportski hotel i sadržaji (Arhiva)

U srijedu će se na sjednici pulskoga Gradskog vijeća raspravljati o trima prostornim planovima: Lungomare, Štinjan i Molo Carbone. U slučaju Lungomarea i Molo Carbonea, riječ je o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja (UPU), odnosno Detaljnog plana uređenja (DPU), dok je u slučaju Štinjana riječ o usvajanju UPU-a Štinjan, kojim bi se konačno riješili prostorni odnosi na ovom području.

Važeći UPU Lungomare obuhvaća dio građevinskog područja na oko 33 hektara od čega kopneni dio iznosi oko 26,4 hektara, a akvatorij 6,8 hektara. Tvrtka Istra Cement nekretnine d.o.o. vlasnik je velikog dijela područja uokolo Sportskog kompleksa Pula ICI, gdje namjerava izgraditi sportski hotel i nove sportske sadržaje. Upravo zato se i pristupilo izradi Izmjena i dopuna UPU-a Lungomare zbog, kako piše u obrazloženju, povećanja smještajnog kapaciteta sport hotela Valkane, a radi omogućavanja realizacije tržišno i financijski prihvatljivog hotela, sukladno izrađenoj prefeasibility studiji.

Novim UPU-om propisna je i maksimalna visina budućeg hotela od 27 metara na maksimalno sedam etaža.

Što se, pak, tiče UPU-a Štinjan, on obuhvaća, u svom pretežitom dijelu, izgrađeni dio građevinskog područja površine oko 262 hektara od čega kopneni dio iznosi oko 243 hektara, a ostalo otpada na morski dio. Osim što su planom predviđena prometna rješenja, u njemu je, između ostalog, predviđena izgradnja vrtića i škole, hostel na području Sela s 20 kreveta, te dva hotela na području zvanom Smrikve s po 80 kreveta.

Na Puntiželi su, pak, predviđena turistička naselja, svako sa 70-ak kreveta, a na području Hidrobaze hotel, turističko naselje i kamp, te sportska luka u kojoj je planirano 160 vezova. Za hotele na Hidrobazi se preporuča tip hotela "baština-heritage", a mogu se graditi samo u okviru dozvoljene rekonstrukcije postojećih građevina prema uvjetima iz Mjera zaštite prirodnih i kulturno-povijesnih cjelina i građevina i ambijentalnih vrijednosti.

Novim UPU-om planira se i rekonstrukcija Crpne stanice Puntižela s tlačnim vodom na ukupan kapacitet gravitirajućih slivnih područja te dislociranje ove crpne stanice na novu lokaciju izvan kupališta izgradnjom novog havarijskog ispusta. (G. ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter