Pulsko Vijeće: Ferić otišao sam, Kajfeš izbačen

Zgrada Mehanike će se sanirati (D. MEMEDOVIĆ)
Zgrada Mehanike će se sanirati (D. MEMEDOVIĆ)

Sjednica pulskog Gradskog vijeća u srijedu je započela, kao i uvijek, vijećničkim pitanjima. Osim pitanja i odgovora oko parkiranja na rivi, zabrane razvlačenja ribarskih mreža, pitanja odlaganja građevinskog materijala, proširenja groblja te pitanja o smradu, štakorima i žoharima, najzanimljiviji je svakako bio okršaj gradonačelnika Borisa Miletića s oporbenim vijećnicima - SDP-ovim Danijelom Ferićem i HDZ-ovim Zrinkom Kajfešom.

Kajfeš došao u kratkim hlačama

Prvi je, u nemogućnosti dobivanja odgovora na svoja pitanja, vijećnicu napustio i prije početka sjednice iz protesta, dok je drugi iz nje izbačen i to zbog - kratkih hlača i izjava na račun nogu prisutnih žena. Ferića su zanimali podaci o ispitivanjima javnog mijenja koje je Grad Pula platio 350 tisuća kuna. Kako je naveo problem je što se niti na jednom računu ne navode razlozi ispitivanja, što baca sumnje. Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić sve je opovrgnuo riječima kako je sve tražene dokumente o svim anketama dobio, sa svim narudžbenicama i računima. Na Ferićevo pitanje hoće li dati ostavku bude li Pula izgubila 30 milijuna eura zato što nije predala Strategiju razvoja urbanog područja Pule do 15. srpnja, Matić mu je ponovo spočitnuo da se koristi neistinama te da se do tog datuma mora predati samo nacrt Strategije. Nakon toga riječ je uzeo pulski gradonačelnik Boris Miletić.

- Ako ćemo pričati politički onda ću ja vas pitati zašto Fažana, na čelu kojoj je načelnica iz vaše stranke, nije htjela ući u Partnersko vijeće. Rekli su da ih nismo kontaktirali što nije istina. Jesmo, ali oni nisu odgovorili, rekao je gradonačelnik prebacujući Feriću što je na mjesto čelnog čovjeka Hrvatske lutrije "za plaću višu od 18 tisuća kuna došao isključivo i samo zahvaljujući politici".

HDZ-ovac Kajfeš od gradonačelnika je zatražio dvije stvari - odgovor hoće li se nagraditi najbolji maturanti, kao što je bio obećao te hoće li reagirati na, po njemu, "ksenofobičnu" izjavu koju je na prošloj sjednici Vijeća izrekla vijećnica IDS-a Gordana Peteršić, pozivajući se na uzvišenost doma u kojemu sjede. Nakon odgovora da će se maturanti nagraditi, na drugi mu je dio pitanja Miletić tek kratko odgovorio da ovo mjesto za njega sigurno nije uzvišeno jer inače ne bi na sjednicu došao u kratkim hlačama i tenisicama. Nakon Kajfešove izjave da "on možda nema lijepe noge kao dogradonačelnica Puh Belci ili pročelnica kulture Kamber, ali mu je ipak toplo" i kratkog verbalnog sukoba u vijećnici, HDZ-ovog vijećnika je predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek izbacio.

Zgrada Mehanike će se sanirati

Od ostalih pitanja spomenimo da je direktor Herculanee Igor Stari naveo da će se tijekom ljetne sezone učestalije čistiti grad, da je uvedeno 24-satno dežurstvo pometača te se grad svaku večer pere. Upitan o brojnosti štakora naveo je da najezde štakora nema, ali ima više nego inače žohara te će se mjesta gdje su se pojavili, poput Nove Verude tretirati. Vijećniku Ivanu Lasiću pročelnik Giordano Škufić odgovorio je da je riva zabranjena za parkiranje, a da se za odgovor plaćaju li ribarice naknadu za korištenje obale mora obratiti lučkoj upravi te da ribari nemaju dozvolu da tijekom sezone na pješačkoj zoni razvlače svoje mreže. Bilo je govora i o napuštenom prostoru Mehanike za koji je Škuflić naveo da je traženo od DUUDI-ja da im ustupe prostor, a odgovor još nisu dobili no kako će, unatoč tome, Grad prostor očistiti, sanirati i zatvoriti jer predstavlja prijetnju za građane i njihovo zdravlje. Na upit vijećnika Roberta Fabrisa hoće li odvoz smeća za građene poskupiti gradonačelnik je to slikovito pojasnio uz objašnjenje da "ekologija ima svoju cijenu" te da će moderniji način prikupljanja otpada i više koštati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter