Pulsko sveucilište - velika obitelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U proteklih pet godina desetak se puta javljao na natjecaje pulskog sveucilišta - za mjesta znanstvenog novaka i asistenta, no ni na jednom nije prošao. Bio je medu deset posto najboljih studenata, upisao je poslijediplomski doktorski studij koji ce uskoro završiti i koji ce ga ukupno stajati 48 tisuca kuna.

Rijec je o Filipu Zoricicu, profesoru hrvatskog jezika i povijesti, koji nam se javio nakon što smo objavili tekst o (ne)uspješnosti hrvatskih novaka.

Za stvaranje nove generacije znanstvenika država vec više od desetljeca izdvaja znacajna proracunska sredstva - lani su je novaci su je stajali oko 310 milijuna kuna, a trošak za proteklih desetak godina penje se na nekoliko milijardi kuna. No, sada se pokazalo da polovica tog novca baca u vjetar, jer tek oko 46 posto novaka završi ono zbog cega su ih porezni obveznici financirali - stekne titulu doktora znanosti.

Na Sveucilištu u Puli, barem tako stoji u nedavno objavljenoj analizi Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta, nije doktorirao ni jedan novak (što je rektor Robert Matijašic nakon objave demantirao).



- Vaš je clanak napokon barem odškrinuo Pandorinu kutiju Sveucilišta u Puli. Žalosno je da profesori dobivaju i honorare dok mladi ljudi pokušavaju doktorirati o svome trošku i imaju životnu želju raditi na sveucilištu. Na našem Sveucilištu godinama se kriju ne samo znanstveni novaci koji ništa ne pišu i ne objavljuju, nego i profesori koji ne uspijevaju biti docenti.

Vjerujem da su i ostala sveucilišta legla nepotizma i nerada i da ce uskoro doci vrijeme novih "index afera" na sveucilištima, ogorceno konstatira Zoricic.

Ne cudi se slaboj uspješnosti novaka na Sveucilištu u Puli jer mu je dobro poznat mehanizam kako se novacka pozicija dobiva. Prvo se "izabranici" - regrutirani po obiteljskim ili prijateljskim vezama - zaposle honorarno kao vanjski suradnici, a kad upišu doktorat, objavi se natjecaj za njih te ih se zaposli, a doktorski studij plati im se gotovo u cijelosti. (V. ROLLER)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U PETAK U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter