Pulsko sveučilište: Predstavljeni novi akademici

Sanja Zubčić, Silvana Vranić, Petar Strčić, Goran Filipi, Ivan Zoričić i Sanja Holjevac (M. ANGELINI)
Sanja Zubčić, Silvana Vranić, Petar Strčić, Goran Filipi, Ivan Zoričić i Sanja Holjevac (M. ANGELINI)

Predstavljanjem novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Gorana Filipija i Silvane Vranić u svečanoj dvorani Tone Peruška pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, nastavljen je program Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Program je vodila Sanja Holjevac koja je napomenula da je cilj Dana promicanje znanstvenoistraživačkog rada.

Prije upoznavanja javnosti s novim članovima HAZU-a Petar Strčić predstavio je rad Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci. Objasnio je da je zavod (tada institut) otvoren nekoliko dana nakon oslobođenja Rijeke u svrhu prikupljanja dokaza da na području Istre, Rijeke i šire živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

- Pobjeda u ratu nije bila dovoljna da se odluči kome će ti teritoriji pripasti. Institut je u tim godinama uspio sakupiti i velik broj knjiga koje fašisti nisu uspjeli spaliti. Valja napomenuti da su Miroslav Bertoša i Mijo Mirković bili prvi koji su radili u pulskom ogranku zavoda te da je Bertoša danas i urednik zbornika "Problemi sjevernog Jadrana", kazao je Strčić.

U nastavku programa Ivan Zoričić opširno je predstavio rad i znanstveni put akademika Filipija.

- Filipijevo znanstveno djelovanje pratim gotovo od samoga početka, a mislim da je sve bitno što je on ostvario kao jezikoslovac već poznato i lako dostupno javnosti. Filipi je danas jedan od najplodnijih i nezaobilaznih istraživača talijansko-hrvatskih jezičnih dodira i poznavatelj romanskih idioma diljem Istre, kazao je Zoričić.

Sanja Zubčić predstavila je novu članicu suradnicu HAZU-a Silvanu Vranić za koju je napomenula da je od prošle godine redovni profesor Odjela za kroatistiku riječkog sveučilišta.

- Vranić je do sada objavila tri knjige, pet poglavlja u raznim knjigama te 50 znanstvenih radova. Autorica je niza nastavnih programa na polju dijalektologije te je ujedno i jedna od ponajboljih dijalektologinja u Hrvatskoj, kazala je Zubčić. U sklopu Dana otvorenih vrata HAZU-a predstavljen je i 11. svezak časopisa "Problemi sjevernog Jadrana". Izdanje objavljuje znanstvene i stručne članke društvenih i humanističkih znanosti te ocjene, prikaze i osvrte. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter