Pulsko sveucilište povezati s tvrtkama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Sveucilištu Jurja Dobrile održan je medunarodni okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati projekta "Tempus tri" pod pokroviteljskom Europske komisije, a u kojem su osim pulskog sudjelovali Sveucilište Ferrara iz Italije, Sveucilište Kristianstad iz Švedske te predstavnici Istarske županije.

Projekt koji je trajao tri godine fokusirao se na razvijanje punog potencijala u iskorištavanju pretpristupnih europskih fondova, promicanje partnerstva izmedu sveucilišta i lokalne uprave te stvaranje obrazovnih programa za Vladine institucije, kao i za mala i srednja poduzetništva.

Koordinatorica projekta za pulsko sveucilište prof. dr. Marli Gonan Božac, ujedno prorektorica za znanost i istraživanje, kazala je da je konacni cilj osnivanje istraživackog centra koje ce povezati sveucilište i važne partnere iz gospodarstva.

- Potrebna je integracija sveucilišta s okruženjem, želimo da pulsko sveucilište postane centar znanja i prepoznatljiva institucija kojoj ce težiti ne samo studenti, vec ce biti prepoznata i od gospodarskih subjekata. Jedan od ciljeva projekta "Tempus tri" je razvijanje sposobnosti nastavnog kadra za programe obrazovanja i cjeloživotnog ucenja koje bi sveucilište moglo ponuditi institucijama i gospodarskim subjektima, rekla je Gonan Božac.

Pulsko sveucilište kandidiralo se i za sudjelovanje u cetvrtom Tempus projektu koji ce staviti još veci naglasak na jacanje suradnje s gospodarskim subjektima, a u projekt ce biti ukljuceni Uljanik i turisticka agencija Uniline.

Kao pozitivan primjer istaknuto je Sveucilište u Kristianstadu koje je malo poput pulskog, a vrlo uspješno jer je ostvarilo odlicnu suradnju s lokalnom poslovnom zajednicom razvijajuci ne samo znanstveni, vec i istraživacki sektor, što pulskom sveucilištu tek prethodi. Nakon prezentiranja rezultata projekta potpisan je i sporazum o daljnjoj suradnji sva tri sveucilišta te Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter