Pulsko sveučilište plaćat će docente iz svog džepa

Pulsko sveučilište (Arhiva GI)
Pulsko sveučilište (Arhiva GI)

Zemlja znanja na hrvatski način. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je dopis svim rektorima da zbog štednje zadržavaju svoje suradnike na radnim mjestima asistenta iako su stekli sve uvjete da ih se promovira u docente.

Drugim riječima, traži se od sveučilišta da odugovlače s promocijom asistenata u docente budući da više akademsko zvanje donosi i veći koeficijent plaće. Ministarstvo se pritom poziva na Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju prema kojem se s asistentom potpisuje ugovor o radu ne duže od šest godina do kada mora završiti poslijediplomski studij i doktorirati. Nakon toga je moguće sklopiti novi ugovor o radu u zvanju višeg asistenta, ali zajedno ne smiju trajati duže od deset godina od kada je sklopljen prvi ugovor o radu s asistentom.

- S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju nužna je racionalizacija rashoda poslovanja pa vas molimo da u tom smislu navedeni rok primjenjujete u njegovom maksimalnom trajanju te

dotadašnje suradnike izaberete na znanstveno-nastavno radno mjesto docenta tek nakon što u tom statusu (asistent, viši asistent) provedu ukupno deset godina, piše u dopisu koji potpisuje ministar Željko Jovanović.

Ovaj je naputak Ministarstva digao na noge akademsku zajednicu koja pokušava pronaći rješenje iz ove situacije, budući da o broju docenata ovisi i organizacija čitavog nastavnog procesa.

Naime, asistenti ne mogu biti nosioci kolegija, već su to docenti, a u iznimnim slučajevima i viši asistenti kada nedostaju docenti. Takav je slučaj na Sveučilištu Jurja Dobrile gdje su na jučerašnjem sastanku odlučili da će unatoč naputku ministra promovirati u docente sve one koji su stekli uvjete, s tim da će razliku do plaće snositi Sveučilište.

- Imamo desetak viših asistenata koji imaju uvjete za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta. Gotovo svima je postupak i

pokrenut. Dopisom Ministarstvo preporučuje da se u to zvanje ne biraju oni kojima još ne istječe postojeći ugovor o radu na određeno vrijeme, najviše do deset godina od dana sklapanja prvog ugovora. Od desetak, za njih troje ugovor istječe vrlo brzo, u sljedećim mjesecima, a za ostale čekamo pojašnjenje hoće li se to primjenjivati i na one kojima je postupak u tijeku, kaže rektor Robert Matijašić.

Napominje da je preporuka Ministarstva zakonita, jer netko može biti izabran u zvanje docenta ako zadovoljava propisanim uvjetima, ali to ne jamči da će mu se i plaća povećati, jer Ministarstvo kontrolira financiranje. Međutim, zaboravlja se da je rok od deset godina u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanu postavljen ne zato da bi se asistente zadržavalo na tom akademskom stupnju, već kao krajnji rok da ispune svoje obaveze.  (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter