Pulsko sveučilište: O antičkoj glazbi u Veneciji

Germano Fioranti i Claudio Gasparoni (V. B.)
Germano Fioranti i Claudio Gasparoni (V. B.)

Predavanje na temu "La musica antica veneziana" (Antička glazba u Veneciji) održano je u ponedjeljak u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Predavač je bio maestro Claudio Gasparoni, docent pri muzičkoj akademiji "Benedetto Marcello" u Veneciji te glazbenik u venecijanskoj operi "La Fenice". Organizator predavanja je Rotary Club Pula.

Claudio Gasparoni (Venecija, 1947.) rođen je u glazbenoj obitelji što je uvelike predodredilo njegovu ljubav prema glazbi. Na predavanju je profesorima i studentima glazbe, kao i učenicima glazbenih škola, govorio o glazbi u Veneciji od vremena antike uz brojne primjere.

Nazočne je najprije uveo u kontekst socijalnih i kulturnih prilika u Veneciji kroz stoljeća, a potom i u glazbeni život, koji je bio vrlo bogat, osebujan i složen. Govorio je o zalaganju duždeva za obogaćivanje umjetničkog života grada te o tome kako su na glazbu gledali razni duždevi.

Dakako, nisu izostavljene niti veze s Istrom te istarskim skladateljima koji su djelovali u Veneciji, poput Andree Antice da Montone ili pak Filippa Laurane.

No, publici su zasigurno najpoznatiji skladatelji o kojima je bilo govora Antonio Vivaldi (Venecija, 1678. - Beč, 1741.), talijanski skladatelj i violinist te Claudio Monteverdi (Cremona, 1567. - Venecija, 1643.).

Gasparoni se uz Vivaldijev i Monteverdijev opus osvrnuo i na činjenicu da je Monteverdi bio i glazbeni ravnatelj crkve sv. Marka u Veneciji te da je to posljednji veliki majstor talijanskog renesansnog madrigala i prvi izraziti operni dramatičar glazbenog baroka.

Naravno, kada se govori o venecijanskim skladateljima ne može se zaboraviti niti na Tomasa Albinonija (Venecija, 1671. - Venecija, 1751.) koji je bio i violinist. Skladao je, među ostalima i crkvena djela, ali i komornu glazbu, sonate, svjetovnu glazbu i solo koncerte za obou.

Gasparoni je već ranije surađivao s pulskim glazbenicima u sastavu festivala i glazbenih radionica Arene Internationala, a u Italiji sudjeluje u organizaciji brojnih festivala, glazbenih radionica i drugih glazbenih manifestacija. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter