Pulsko Sveučilište na međunarodnoj karti znanstvene izvrsnosti

Prof. dr. Marinko Škare i dr. Danijela Križman Pavlović predstavili dva ugledna znanstvena časopisa (Neven LAZAREVIĆ)
Prof. dr. Marinko Škare i dr. Danijela Križman Pavlović predstavili dva ugledna znanstvena časopisa (Neven LAZAREVIĆ)

Dr. Danijela Pavlović Križman, dekanica FET-a "Dr. Mijo Mirković", i profesor dr. Marinko Škare predstavili su danas dva ugledna znanstvena časopisa u izdanju ove visokoškolske ustanove: Review of Innovation and Competitiveness (RIC) i Economic Research - Ekonomska istraživanja (RERO), oba na engleskom jeziku. RIC je novi časopis, tiskan u nakladi od 150 primjeraka, koji će uskoro biti dostupan na webu, dok su Ekonomska istraživanja tiskana u 200 primjeraka i mogu se besplatno preuzeti s interneta.  

U časopisu RIC, u čijem je tek objavljenom prvom broju devet radova, a koji će izlaziti četiri puta godišnje, objavljuju se znanstveni radovi čiji su autori istraživači u svjetskim visokoškolskim i znanstvenim institucijama, kreatori politika, ekonomski stručnjaci i drugi vodeći intelektualci koji proučavaju inovacije i konkurentnost na mikro i makro razini poduzeća i nacionalnih gospodarstava, rekla je Križman Pavlović.  

Časopis će izlaziti kvartalno, a uskoro će se indeksirati u međunarodno priznatim bazama. Glavni urednici su Križman i Škare, a u uređivačkom su odboru međunarodno priznati znanstvenici iz Hrvatske, SAD-a, Australije, Kine, Italije, Poljske, Estonije i Litve. 

Škare je dugogodišnji urednik časopisa Ekonomska istraživanja (RERO) koji od srpnja 2014. izlazi u izdanju FET-a i grupe Taylor&Francis, prestižnog britanskog akademskog izdavača. RERO je nastavak nekadašnjeg časopisa Gospodarstvo Istre koji je izlazio 1980-ih godina. 

Hrvatska se, veli Škare, prema podacima o broju časopisa iz polja ekonomije koji se nalaze u WoS bazi podataka može svrstati uz bok susjednih država, Italije i Austrije, dok iza njih slijede Mađarska, Slovačka i Slovenija. Danas smo prisutni svugdje u svijetu, a samo u SAD-u imamo 60.000 pregleda i preuzimanja, rekao je Škare. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ovaj je časopis, koji izlazi jedanput godišnje, rangiralo prema kriterijima izvrsnosti na 1. mjesto iz područja društvenih znanosti, te na 3. mjesto iz svih područja znanosti, među sveukupno 195 znanstvenih časopisa koji se objavljuju u Hrvatskoj.

Usprkos tim činjenicama, Škare ističe da domaća znanstvena zajednica još uvijek ne percipira u dovoljnoj mjeri domaće radove, koji se rijetko citiraju u različitim znanstvenim radovima. Ovim velikim dostignućem Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i FET svrstali su se uz bok uglednih i prestižnih međunarodnih sveučilišta i fakulteta iz polja ekonomije i upisali se na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti, istaknuo je Škare. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter