Pulsko sveucilište: Ekonomisti se brzo zaposle!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Odjelu za ekonomiju i turizam "Mijo Mirkovic" ne slažu se s nedavno objavljenim preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da se na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile smanji upis, izmedu ostalog, za studij ekonomije, kao i stipendiranje studenata koji se školuju za ovo zanimanje. Podsjetimo, te su preporuke izradene za sve županije nakon što je Vlada donijela odluku da ce jedna od mjera izlaska iz krize biti upravo uskladivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada.

Po tom dokumentu, koji je dostavljen svim sveucilištima, na osnovi desetogodišnjeg pracenja tržišta rada upravo je ekonomija za citavo podrucje Istre, odnosno za sve gradove, navedena kao studij za koji se preporuca smanjenje broja upisanih studenata. Medutim, na Odjelu za ekonomiju i turizam kažu da su oni od HZZ-a dobili podatke koji ne pokazuju da su ekonomisti suficitarni te da ne postoje jasni pokazatelji zbog cega bi se upisna kvota trebala smanjiti.

- U prva dva mjeseca ove godine bilo je 48 nezaposlenih ekonomista, a u tom periodu 26 ih se zaposlilo. Medu njima je i 14 onih koji su prvi put tražili posao i odmah ga pronašli. Studenti sa smjera financije najbrže se zapošljavaju, ali i studenti iz drugih smjerova rade te poslove tako da je vrlo teško generalizirati o deficitarnim ili suficitarnim smjerovima, rekla je zamjenica procelnika Danijela Križman Pavlovic.

Napominje da se, uostalom, na njihovom odjelu ne obrazuju samo ekonomisti iz Istre jer cak cetvrtina studenata dolazi iz drugih županija. Takoder, smatra da treba uzeti u obzir da se ekonomija ne upisuje samo na pulskom sveucilištu. Naime, strucne studije ekonomije nudi i Veleucilište Rijeka u Pazinu te Visoka poslovna škola Manero u Višnjanu.

- Tijekom prošle godine na našem je odjelu diplomiralo 176 ekonomista i svi se oni relativno brzo zaposle. Što se prijedloga za zapošljavanje tice, aktivno suradujemo s HZZ-om i IDA-om u razradi projekta za poticanje zapošljavanja na lokalnoj razini, dodaje Križman Pavlovic.

U suradnji s mnogobrojnim institucijama i poduzecima upravo pripremaju projekt koji bi trebao povecati zapošljivost svih skupina, posebice studenata. Jedna od ideja je da se oformi alumni klub, po uzoru na alumne mreže europskih fakulteta, koji ce pratiti sve studente i njihove eventualne probleme na tržištu rada, a time stvoriti i kontakte za buducu suradnju s poduzecima. (M. JERIN)

Samo pet posto nezaposlenih osoba s fakultetom
Kad se usporedi ukupan broj registriranih osoba na Zavodu, kojih je u sijecnju bilo 10.456, udio nezaposlenih ekonomista je zanemariv, napominju iz Odjela za ekonomiju i turizam. Nadalje, isticu da upravo završetak studija daje vecu garanciju da ce osoba pronaci posao, jer je samo pet posto, odnosno 534 osobe u Istri sa završenim fakultetom, magisterijem ili doktoratom u evidenciji HZZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter