Pulsko sveučilište: Dvorana Milottiju u čast

Nastup zbora Osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (B. VINCEK)
Nastup zbora Osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (B. VINCEK)

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile danas je svečano inaugurirana Dvorana Nella Milottija u sklopu ovogodišnjih Milottijevih dana, u organizaciji Odjela za odgojne i obrazovne znanosti sveučilišta, Mjesnog odbora Gregovica i Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Dvorana je ona u kojoj je Milotti proveo najveći dio svog rada na sveučilištu i gdje je svoja znanja prenašao učenicima.

Pročelnica Odjela dr. Nevenka Tatković, zamjenik pročelnice dr. Fulvio Šuran i mr. Bashkim Shehu istaknuli su Milottijevu pedagošku, ali i kompozitorsku ulogu te izrazili nadu da njegovo ime, zahvaljujući potpori institucija koje su se založile da će pomoći u prikupljanju maestrovih djela, neće pasti u zaborav.

U sklopu inauguracije dvorane, u Svečanoj dvorani "Tone Peruško" sveučilišta organiziran je i gala koncert "Milottijeve note". Prije svakog izvedenog djela brojnim posjetiteljima je o Milottijevim kompozicijama govorio mr. Nikola Lovrinić.

Koncert su započeli članovi zbora Osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova pod direkcijom Suzane Goldin uz klavirsku pratnju Snježane Demarin. Oni su izveli pjesme "Sunce ima dva barkuna" i "Ki zna ko je Zimi zima" čije je tekstove napisao Daniel Načinović.

Uslijedila je izvedba pjesme "Pod Lindarom" Dua Nesactivm koji sačinjavaju Jadranka Celić Bernaz i Aleksandra Golojka koja je ujedno i napisala transkripciju pjesme za klavir četveroručno. Na repertoaru se potom našao "Duo concertante (Moderato comodo, Adaggio ma non troppo, Allegro)" u izvedbi Milana Grbića na violini i Jadranke Celić Bernaz na klaviru. Pijanistica Elda Krajcar Percan izvela je Milottijevu "Fantasiu", dok je Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile pod dirigentskom palicom Karle Premec otpjevao "Turan na vršiće" čiji je autor teksta Zvane Črnja. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter