Pulsko sveučilište: 9. Tabula posveća prof. Zoričiću

Predstavljanje časopisa Tabula na pulskom sveučilištu (B. VINCEK)
Predstavljanje časopisa Tabula na pulskom sveučilištu (B. VINCEK)

Deveti broj časopisa Tabula Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predstavljen je danas u svečanoj dvorani Tone Peruško. Cijeli deveti broj posvećen je profesoru dr. Ivanu Zoričiću, a povod su dvije važne obljetnice - 75 godina života i 50 godina edukativnog rada. O sadržaju časopisa govorili su urednica dr. Lina Pliško i dr. Goran Filipi, dok je o profesoru Zoričiću i njegovoj karijeri govorila dr. Blaženka Martinović.

- Profesor Zoričić uzor je svima nama i dao je svoj obol ovom sveučilištu, ali i šire. Njegov znanstveni rad bavi se proučavanjem hrvatskog jezika i normativnom akcentologijom pa za njega možemo reći da je uzdanica hrvatskog naglašavanja. Njegov je znanstveni rad bogat kao i njegov mentorski rad u kojem je uvijek bio kritičan i temeljit, kazala je Martinović.

Pliško je rekla da deveti broj Tabule na 280 stranica sadrži 19 znanstvenih radova 22 znanstvenika te sedam prikaza. Profesor Zoričić zahvalio je svima na pažnji te kazao da je u pola stoljeća edukativnog rada imao svakojakih dogodovština.

- Moja je prva ljubav edukativni rad, a druga je zasigurno jezik na koji sam uvijek gledao kao na nešto tajanstveno i privlačno. Ovdje mislim na jezik kao na pojam beskrajne slobode i kreativnosti, kazao je Zoričić. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter