Pulsko streljivo za hrvatsku vojsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska tvrtka Uljanik namjenska proizvodnja jedina je istarska tvrtka koja je uvrštena u MORH-ov katalog za proizvodnju naoružanja i vojne opreme namijenjen za NATO-ovo tržište. Ova prestižna poslovna pobjeda plod je višegodišnjeg kvalitetnog rada za potrebe Ministarstva obrane i Oružane snage RH, rekao nam je direktor Uljanik namjenske proizvodnje Slobodan Buršic.

Ta tvrtka, koja broji 18 zaposlenika, vec dva desetljeca prisutna je na hrvatskom tržištu proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Locirana u poslovnoj zoni Šijana i u austrougarskoj tvrdavi na Valmarinu, proizvodi vježbovno streljivo za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzracnu obranu, a u planu im je i širenje na uslužnu djelatnost.



- U fazi smo osnivanja hrvatskog klastera proizvodaca naoružanja i vojne opreme. Kriteriji za pristup su veoma strogi i trebaju biti uskladeni sa svim mogucim NATO-ovim standardima. Tijekom svih tih godina usavršili smo proizvodnju vježbovnog streljiva za RZ i PZO, a u planu nam je širenje proizvodnje i za druge vojne rodove.

Naša je tvrtka uvela u sustav vježbi PZO-a posebnu avionsku raketu. Prilikom vježbe zrakoplov leti i izbacuje raketu, potom se avion makne, a ispaljena raketa ostaje kao meta simulirajuci neprijateljski borbeni zrakoplov. Na to nalijece naš avion i gada ispaljenu raketu, kaže Buršic.

- Godinama unazad naši su strucnjaci razvili top kalibra 20 milimetara. Zajedno s Uljanikom proizvodili smo cijevi za raketne lansere, istice Buršic.



Danas Uljanik namjenska proizvodnja svoju djelatnost ogranicava na proizvodnju celicnih konstrukcija za brodogradilište Uljanik i nešto malo raketa za MORH, uglavnom uoci vježbi na Kamenjaku. Slobodan Buršic veli da su odlucili znatno preusmjeriti svoje poslovanje na druge djelatnosti, dakako opet vezano uz oružje.

Kupili smo sedam punjacica za proizvodnju metaka raznih kalibara. Taj ce stroj moci proizvesti metke kalibara svih vrsta - od velikih za topove do malih za pištolje. Trenutacno razvijamo tržište za metke, a proizvodnja bi mogla uskoro zapoceti, rekao je Buršic i dodao da namjeravaju proizvesti i podzvucni metak za prigušivac za pištolj.

Odlucili smo uskoro otvoriti servis za popravak i održavanje puški i pištolja. Za sada imamo vecinu dokumentacije i taj bi servis svjetlost dana mogao uskoro ugledati. Na dobrom smo putu da potpišemo i ugovor o održavanju uslužnih strojeva za pogon vojnih borbenih zrakoplova. To se prvenstveno odnosi na agregate i kisikanu za avione, dodaje Buršic.

Uljanik namjenska proizvodnja je u fazi pregovora s MORH-om za još jedan veliki projekt proizvodnje posebne vrste streljiva. Radi se o tripartitnom ulaganju više tvrtki u proizvod koji ce se moci i izvoziti, no za sada nam Buršic nije želio otkriti o cemu je konkretno rijec.


Podijeli: Facebook Twiter