Pulsko Martinje uz dobra vina i ukusne gljive

Manifestacija je privukla brojne Puljane (A. KANCELAR)
Manifestacija je privukla brojne Puljane (A. KANCELAR)

"Martinje u Puli", manifestacija koja se drugu godinu zaredom održana pored fontane na pulskoj tržnici, već je u jutarnjim satima privukla brojne posjetitelje.

Osim vinara, čije se mlado vino moglo degustirati, sudjelovali su brojni izlagači sa svojim autohtonim i ekološkim proizvodima. Tako se moglo razgledati ili kušati bakalar, sir, med, izloženi su bili i  proizvodi od maslinova drva, maslinovo ulje i namazi te proizvodi od lavande: ljekovita hladno prešana ulja i ručno rađeni prirodni sapuni.

Veliko je zanimanje vladalo za prigodnu izložbu udruge gljivara Sunčanica. Zainteresirani posjetitelji su, razgledajući izložene primjerke, od iskusnih gljivara mogli saznati koje su gljive jestive, nejestive ili otrovne te vidjeti, primjerice, kako izgleda jestiva gljiva biserka, a kako slična, vrlo otrovna panterova muhara. 

"Lijepo nam je ovdje, došli smo u grad na kavu, kupili smo bakalar i usput naučili nešto o gljivama", rekao nam je bračni par umirovljenika koje smo zatekli pored štanda s izloženim gljivama. 

Uz čašu vina mnogi su kušali i tanjur jela od gljiva, gljivarski lonac, koji su također priredili članovi udruge Sunčanica, ili pak rižot s gljivama po povoljnim cijenama te su degustirali ukusne namaze od gljiva. Posebni gosti manifestacije bili su predstavnici iz Vodnjana koji su na svom štandu najavili 8. dane mladog maslinovog ulja koji će se održati od 16. do 18. studenog. Za glazbeni dio bila je zadužena grupa Boom. Manifestaciji su se pridružili i članovi humanitarne udruge "Naš san njihov osmijeh" koji su prikupljali donacije za potrebite sugrađane. 

- Ovakvim događanjima želimo privući još veći broj građana na tržnicu. Organiziramo također manifestaciju "Mirisi i okusi Istre" te ekosajam jednom mjesečno tijekom cijele godine, pa smo ove godine već organizirali dvadesetak manifestacija, rekao je Renato Perc, direktor tvrtke Tržnica, koja je organizator uz podršku Grada Pule. (Petra LUKEŽ; snimio Andreas KANCELAR)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter