Pulsko ljeto u doba austrijskog carstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glazbene radionice Arene International, odnosno njihovi polaznici i gosti predstavili su se koncertnom matinejom na Valkanama.

Orkestar "Arena International", dječji zbor te solisti priredili su pravu koncertnu matineju naslovljenu "Pulsko ljeto u doba austrijskog carstva". Od solista su nastupili sopranistica Sabine Rössert-Koye, bariton Alexander Koye i Tatiana Šverko, a na programu je bio raznoliki repertoar, gdje je bio zastupljen i Franz Lehar, koji je bio česti gost pulskog kupališta Valkane, gdje je zasigurno pronalazio inspiraciju za stvaranje.

Orkestar na Valkanama

Započelo je orkestrom i Jenkinsovom skladbom "Palladio" i Telemannovom "Telemann Sinfonie - Paraphrase from Trio u a-molu", da bi se nastavilo Lannerom, Straussom i Fosterom.

Glazbom se željelo dočarati vrijeme kada se u Puli govorilo nekoliko jezika, u doba velikih migracija kada grad raste s kulturološkog gledišta, a Valerijin park, Giardini, Mornarički park te tadašnji Dom hrvatskih branitelja postaju omiljena okupljališta, a na Valkanama u autrougarsko doba orkestar svirao uživo pod dirigentskom palicom Franza Lehara.

Na repertoaru današnje matineje su bile i skladbe Stolza, Leopoldija, Grubera, a dječji zbor izveo je Milottijevu "Mali kapetan", dok su zbor i orkestar zajedno izveli Rogersovu-Hammersteinovu "Edelweiss".

Bila je to lijepa prigoda za koncert na jednoj prirodnoj, posve drukčijoj pozornici, gdje glazba može doprijeti i do onih koji inače ne pohađaju takva koncertna zbivanja.

Koncert posvećen maestru Milottiju

U sastavu bogatog programa Arene International krajem prošlog tjedna je u crkvi sv. Franje održan koncert posvećen maestru Nellu Milottiju, u povodu 90. obljetnice njegova rođenja.

Tom su prigodom predstavljeni razni aspekti Milottijeva stvaralaštva, njegove solističke dionice te one za orkestar, a nastupili su zbor i orkestar "Arena International", solisti, polaznici radionica i mentori, čemu su pridonijeli, osim Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta i Mjesni odbori Stari grad, Gregovica i Šijana.

Nastupili su i izvrsni solisti, flautist Romano Pucci, klarinetist Ivano Brambilla, oboist Pietro Milella i fagotist Leonardo Dosso. Dječji zbog izveo je i skladbe iz "Sunce ima dva barkuna", knjige Daniela Načinovića, a te je skladbe na talijanski prepjevao Giacomo Scotti. Nastupio je i mješoviti zbor ZT Vodnjan pod vodstvom Oriette Šverko, a nisu izostale niti Smaregline skladbe.

Pozdravne riječi uputila je umjetnička ravnateljica manifestacije Tatiana Šverko. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter