Pulsko kupalište Stoja nastavlja propadati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko vijece poništilo je neuspio natjecaj za davanje u koncesiju Gradskog kupališta Stoja jer se nije javio nijedan ponuditelj, ali u isto vrijeme i raspisao novu namjeru o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže na kupalištu Stoja.

Prema novom natjecaju kupalište Stoja podijeljeno je na dva dijela, u koncesiju se daje obalni dio širine cetiri do deset metara, dok je iz natjecaja izdvojen preostali dio kupališta s objektom koji sustavno propada vec niz godina.

Novi natjecaj predvida na obalnom dijelu sportsko-rekreacijsku djelatnost, iznajmljivanje plažnih rekvizita, te ugostiteljstvo i trgovinu, ugostiteljske terase, štandove, ambulantnu prodaju. Koncesija se daje na rok od 19 godina, a pocetni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi pet kuna po cetvornom metru, odnosno, za 5.969 kvadrata obale kupališta pocetna je cijena 29.845 kuna.

Plaža se nece smjeti ogradivati i naplacivati ulaz u kupalište, a svi buduci zahvati u prostoru pod koncesijom trebat ce se izvoditi prema Detaljnom planu uredenja Kupalište Stoja.

U raspravi je Bruno Nefat, lider pulske Ladonje, uputio pet amandmana, od cega su dva prihvacena. Prvi se odnosi na proširenje djelatnosti i na kabine za presvlacenje, a drugi, uz korekciju gradonacelnika Borisa Miletica o definiranju rokova (šest mjeseci za lokacijsku dozvolu i potvrdu projekta, dvije godine za stavljanje u uporabu).

Najveci su problem konzervatorski uvjeti propisani za rekonstrukciju gradevine na kupalištu, smatraju u Vijecu. Buduci da je objekt, koji je kada je izgraden bio biser tadašnje moderne arhitekture, na popisu kulturnih dobara od 2005. godine, elaborat je poslan na ocitovanje pulskom Konzervatorskom odjelu, koji ga nije prihvatio. (Piše Goran ROJNIC)

Matticchio: Zahvate na kulturnom dobru trebalo bi porezno poticati

- Zahvate na kulturnom dobru koji su uskladeni s konzervatorskim normama trebalo bi porezno poticati i direktno stimulirati na nacin da se radovi sufinanciraju u odredenom postotku, a u punom iznosu troškovi izrade projektne dokumentacije uskladene s konzervatorskim uvjetima i ovjerene konzervatorskom suglasnošcu, kaže Davor Matticchio, bivši predsjednik Društva arhitekata Istre. (S. Z. T.)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter