Pulsko groblje do kraja godine imat će dodatnih 700 mjesta


Grad Pula u lipnju je donio odluku o davanju ovlaštenja društvu Monte Giro d.o.o. Pula za provedbu postupaka nabave i sklapanju ugovora o nabavi usluga i radova za rekonstrukciju, odnosno proširenje Gradskog groblja u Puli. Dio je to dugotrajne procedure, koja traje otprilike godinu dana da bi se uopće moglo krenuti u konačno izvršenje ovog projekta.

Jedno u nizu proširenja

Kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća objasnio direktor Monte Gira Darko Buršić, bilo je potrebno riješiti s državom pitanje jednog manjeg komada zemljišta upisanog u knjige kao javni put, a koji je dio površine od 5.600 četvornih metara na kojoj se planira proširenje. Sada je sve to riješeno, a ishodovana je i građevinska dozvola, te je prije nekoliko dana raspisan javni natječaj.

- Jako nam je stalo da sve napravimo prema propisima kako se nitko ne bi kasnije žalio na natječaj, jer ga onda moramo poništavati i ponavljati cijelu proceduru, a zaista bismo željeli do kraja godine završiti s ovom fazom proširenja groblja. Mislim da bismo već u kolovozu ili rujnu mogli odabrati izvođača radova, a zatim krenuti i u same radove, rekao je Buršić.

Bit će ovo, dodao je Buršić, sedmo ili osmo proširenje gradskog groblja od njegovog nastanka daleke 1848. godine i svakako neće biti zadnje. Danas se groblje prostire na 60 tisuća metara kvadratnih, a aktualnim GUP-om predviđeno je daljnje širenje na još toliko kvadrata zemljišta u smjeru "mlina" i Industrijske zone.

- Ovo nije zadnje proširenje groblja. Već za ovo proširenje radili smo projektnu dokumentaciju 2013. godine i čim završimo s ovim projektom, već moramo planirati daljnje proširenje jer je činjenica da nam nedostaje grobnih mjesta. U Pulu se jako puno godina doseljavaju stanovnici iz raznih drugih država i taj trend ne prestaje, a mnogi od njih imaju želju ovdje se i pokopati. Uz naš prirodan prirast stanovništva, pulsko se groblje praktički neprestano mora širiti. Znam iz iskustva da će se već sada, po dovršetku ovog proširenja, pokazati puno veća potražnja za grobnim mjestima od naših mogućnosti, kazao je Buršić.

Ovogodišnje proširenje groblja koštat će oko 11 milijuna kuna koje se predviđene gradskim Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter