Pulskim zatvorom privremeno opet upravlja Josip Grgurić

Josip Grgurić (Arhiva)
Josip Grgurić (Arhiva)

Nakon požara u samici pulskog zatvora u kojemu je u ponedjeljak poslijepodne smrtno stradao zatvorenik, 25-godišnji Puljanin Bojan Bešić, upravitelj zatvora Goran Terković je smijenjen, a na njegovo je mjesto privremeno postavljen Josip Grgurić, doznajemo iz Ministarstva pravosuđa. Grgurić je već drugi put u nešto više od godinu dana privremeni upravitelj Zatvora u Puli.

Naime, kada je 22. kolovoza prošle godine zbog bijega zatvorenika Bojana Dragičevića s mjesta upravitelja smijenjen Ener Radolović, upravo je Grgurića, dotadašnjeg upravitelja Zatvora u Rijeci Ministarstvo pravosuđa imenovalo 2. rujna 2014. privremenim upraviteljem. Na čelu zatvora bio je do početka prosinca te godine kada je Ministarstvo pravosuđa odlučilo na tu funkciju imenovati Gorana Terkovića koji je više godina bio načelnik porečke i pazinske policijske postaje. Enera Radolovića Ministarstvo je zbog bijega zatvorenika premjestilo u Kaznionicu u Valturi na radno mjesto voditelja Odjela dežurstva.

Osim upravitelja Terkovića, s dužnosti su nakon ovog tragičnog događaja udaljeni voditelj odjela osiguranja te trojica pravosudnih policajaca pulskog zatvora, a sve ih očekuje stegovni postupak.

Podsjetimo, nadzorom povjerenstva Ministarstva pravosuđa utvrđeno je da je 25-godišnji zatvorenik propustom pravosudnih policajaca pri smještanju u samicu uspio unijeti upaljač kojim je potpalio tu, spužvom obloženu, prostoriju. U samicu je smješten jer se protivio i aktivno opirao premještaju iz jedne u drugu ćeliju zatvora. Pravosudni policajci morali su ga silom svladati jer nije htio postupiti po zapovjedi te su ga smjestili u sobu za izolaciju, takozvanu "gumenjaču". Sat vremena kasnije u samici je u 15.35 sati primijećen požar.

U pokušaju da otvori užarena vrata samice jedan je pravosudni policajac zadobio opekline po rukama, a prema riječima prvog čovjeka Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armina Tatarevića vatrogascima je trebalo 40 minuta da provale unutra. Kada se konačno uspjelo ući u prostoriju za izolaciju, mladom Puljaninu koji je potpaljivanjem samice vjerojatno samo želio privući pozornost, a ne počiniti suicid, više nije bilo spasa. (Marica KOŠTA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter