Pulskim studentima više od milijun kuna stipendija

Pulskim studentima više od milijun kuna stipendija (arhiva/M. MIJOŠEK)
Pulskim studentima više od milijun kuna stipendija (arhiva/M. MIJOŠEK)

U povodu netom raspisanog natječaja za dodjelu stipendija za studente danas je u pulskoj Komunalnoj palači održana konferencija za novinare. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić rekao je da je za stipendije osigurano nešto više od milijun kuna, odnosno 900 tisuća za redovne studente i 250 tisuća za one iz programa socijalne potpore. Natječaj je otvoren do 14. studenog.

- Uvjeti su na razini prošlogodišnjih. Novost je što će se dodatni bodovi dobivati za deficitarna zanimanja, čiji smo popis dobili sa Zavoda za zapošljavanje, rekao je Lukšić.

Natječajna dokumentacija dostupna je na internetskim stranicama Grada Pule ili u pisarnici (Stara tržnica 1). Prijedlog liste kandidata objavit će se 10. prosinca i slijedi rok od pet dana za podnošenje žalbe. Konačna lista kandidata najvjerojatnije će se znati u prvim danima iduće godine, a u veljači slijede i prve isplate stipendija, i to za siječanj i veljaču.

Prošle godine zaprimljeno je 313 zamolbi, a odobreno ih je 237 za redovne studente te 40 za one iz programa socijalne potpore. Najveći iznos dodijeljene stipendije bio je 660 kuna, a najniži 380.

Prema natječajnoj dokumentaciji, stipendije se dodjeljuju za jednu akademsku godinu i ne odobravaju se za vrijeme apsolventskog staža. Pravo na podnošenje zahtjeva na preddiplomskom studiju ima student, državljanin Republike Hrvatske, koji ima prebivalište na području Grada Pule i u prethodnom je školovanju ostvario određeni prosjek ocjena.

Za studente prve godine prosjek mora biti najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi odnosno najmanje 4,0 po godini ako su upisali deficitarno zvanje. Za studente druge i treće godine prosjek ocjena mora biti najmanje 4,0 na prethodnoj akademskoj godini studija odnosno najmanje 3,5 na prethodnoj akademskoj godini studija za deficitarno zvanje.

Deficitarna zvanja su ona koja se stječu na sveučilišnim studijima računalstva, elektrotehnike, geodezije, medicine - zvanje liječnik, stomatologije, informatike, matematike, fizike, kemije, biologije, geografije i engleskog jezika i književnosti. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter