Pulskim lovcima pozlatila se kuhaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest šarolikih troclanih ekipa, od kojih su najveci dio njih cinili lovci, natjecalo se u subotu u spravljanju šuga od divljaci, prvoj ovakvoj fešti natjecateljskog karaktera organiziranoj u Marcani.

Žiri u sastavu Budimir Žižovic, Ljudevit Sabo i zamjenik nacelnika Marcane Ferucio Radolovic zamjerio je natjecateljima što su šuga bila previše slatkasta, a najboljim je proglasio onaj ekipe Lovackog društva Union, za koju su kuhali pulski lovci Maksimilijan Percan, Radoje Morarevic i Maroje Pauro. Ništa cudno, rekli bi oni, jer su se prihvatili kuhace davnih dana, kada su i postali lovci, razvijajuci s godinama svoju umješnost pripremanja divljaci na razne nacine. Pobjednicima je osim zlatnih medalja pripao i veliki prijelazni pehar.

Drugo mjesto pripalo je najmladoj ekipi na turniru, pulskim "Majstorima", u kojoj su bili Danijel Anicic, Patricija Softic-Mehmedovic i kuhar Dean Softic, ciji ih je profesionalni "touch" doveo do srebrne medalje i koluta sira kao nagrade. Boje domacina obranila je ekipa "Galon", u kojoj je lovcima Deanu Buršicu i Marinu Baccu pomagala Vlasta Hrgetaric, i koja je zasluženo osvojila trece mjesto.

Sljedeca je na ljestvici bila ekipa Radio Pule, za koju su kuhale Dorina Tikvicki, Mirjana Širola i Džana Banic. One su uz gromoglasnu podršku svih prisutnih proglašene i najsimpaticnijom ekipom te osvojile put u Gardaland. Uz pomoc opcinske Turisticke zajednice i brojnih sponzora, feštu je organiziralo marcansko lovacko društvo, koje je svaku ekipu opskrbilo s po kilogram srnetine i veprovine.

Da se entuzijazam lovaca isplatio, pokazao je veliki odaziv posjetitelja i dobra atmosfera koja je vladala na igralištu mjesne osnovne škole, gdje su pripreme za kuhanje šuga pocele vec u 16 sati. Iz svakog se lonca tijekom tri sata kuhanja širio drugaciji miris, no nitko od natjecatelja nije nam želio otkriti svoju tajnu recepturu.

Ipak, na stolovima se moglo vidjeti dosta prirodnih sastojaka koji su korišteni pri kuhanju, suhih šljiva, grapolo rajcice i mnoštvo ubranog zacinskog bilja, kojim se obogacivala cak i palenta. Svim sudionicima organizator je podijelio priznanja za sudjelovanje na natjecanju i bocu vina, no najvece su im zadovoljstvo priuštili sami posjetitelji, koji su u gotovo pola sata ispraznili sve lonce. Nakon odlicnog obroka publika se rasplesala uz uvijek dobro raspoložene Anelide, koji su produžili zabavu do kasnih nocnih sati.


Podijeli: Facebook Twiter