Pulskim dilerima kokaina novo sudenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud Republike Hrvatske usvojio je ustavnu tužbu koju je putem branitelja pokrenuo Dušan Terzic (47) iz Pule i ukinuo presudu Vrhovnog suda RH i Županijskog suda u Puli kojom je zbog prodaje više od 1,7 kilograma kokaina Terzic bio osuden na devet godina, Markan Vujevic (47) na šest, a njegov brat Ranko Vujevic (45) na deset. Sva trojica se od uhicenja u rujnu 2007. nalaze u pritvoru.

Ustavni sud predmet je vratio na ponovno sudenje Županijskom sudu u Puli zbog bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku, konkretno jer je sutkinja pulskog Županijskog suda Edvina Draguzet bila clanica vijeca koje je donijelo presudu 19. ožujka 2008., ali je bila i clanica izvanraspravnog vijeca istog suda koje je 23. studenog 2007. donijelo rješenje o produljenju pritvora Dušanu Terzicu.

Ustavni sud stoga je ocijenio da su u postupku donošenja osporene prvostupanjske presude zanemareni standardi mjerodavnih odredbi spomenutog zakona o otklonu suca u kaznenom postupku te da je dovedena u ozbiljnu sumnju objektivna nepristranost sudskog vijeca.

Dušanu Terzicu tako je povrijedeno pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravicno odluci o njegovim pravima i obvezama, što je svakome zajamceno Ustavom.

Ranko Vujevic, koji je dobio najvišu kaznu, teretio se da je tijekom 2007. u dva navrata prodao kokain prikrivenom istražitelju, kao i da su on, njegov brat Markan i Terzic 27. rujna 2007. prikrivenom istražitelju prodali 1,5 kilograma kokaina. Medutim, dogovoreni iznos od 75 tisuca eura za kokain nisu preuzeli jer ih je uhitila policija. Dušana Terzica teretilo se i da je u svom stanu u Teslinoj ulici u Puli radi prodaje držao više od 400 grama kokaina.

Tijekom glavne rasprave koja se odvijala pred vijecem kojim je predsjedala sutkinja Marija Budimir Ranko Vujevic priznao je krivnju i kazao da se kaje te da je brata i Terzica bez veze uvukao u cijelu pricu. Na raspravi je pregledana snimka od dana kada je Markan prikrivenom istražitelju predao vrecice s 1,5 kilograma kokaina. Osumnjicenike je policija tajno pratila i snimala pa je tako snimljen i trenutak kada Markan Vujevic predaje kokain prikrivenom istražitelju.


Podijeli: Facebook Twiter