Pulskih 80 godina košarke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 300 nekadašnjih i sadašnjih pulskih košarkašica i košarkaša, trenera, sudaca i košarkaških dužnosnika, te brojni ugledni gosti medu kojima su bili Željko Jovanovic, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, te pulski gradonacelnik Boris Miletic, okupili su se u petak navecer u Domu hrvatskih branitelja na velikoj proslavi 80 godine igranja košarke u Pulu.

- Cestitam svima koji su u 80 godina pulske košarke ugradili i djelic sebe. Košarka je sport koji ljudi vole, cemu najbolje svjedoci ovogodišnja završnica prvenstva Hrvatske za košarkaše koja je vratila košarku u hrvatske domove. Nadam se stoga da ce se i u Puli vrlo skoro ponovno igrati prvoligaška košarka i u muškoj konkurenciji kao što se vec igra u ženskoj, rekao je Jovanovic.

Presjek povijesti pulske košarke dao je jedan od nekadašnjih pulskih košarkaša Albert Faggian, clan Organizacijskog odbora svecanosti. - Možda ne kao Zadar, ali Pula je nesumnjivo grad košarke...U našem je gradu prva lopta prošla kroz obruc svega dvije godine nakon hrvatske košarkaške premijere koja se zbila u Zagrebu... Valja priznati, rezultati pulske košarke nisu baš uvijek pratili taj naš status košarkaškog grada, cemu smo djelomicno bili i sami krivi, a djelomicno su tomu bili krivi, kako volimo reci, objektivni razlozi. No pulska košarka ima rezultata s kojima se itekako može diciti kao što ce se vjerujem diciti i u godinama koje su pred nama, rekao je Faggian.

Medu brojnim okupljenim bivšim košarkašicama i košarkašima koji su pisali povijest pulske košarke bili su i oni koji su znacajan trag ostavili ne samo u pulskoj, vec i hrvatskoj košarci, kao i košarci nekadašnje Jugoslavije. Stoga je u Domu hrvatskih branitelja lijepo na jednom mjestu bilo vidjeti Rajka Žeravicu, Vinka Jelovca, Željka Jerkova, Željka Poljaka, Nikolu Plecaša, Sandra Nicevica i mnoge druge. Svecanosti su nazocili i celnici HKS-a, predsjednik Danko Radic i tajnik Željko Drakšic.

Tijekom slavlja u Domu hrvatskih branitelja, koje je potrajalo do duboko u noc, podijeljeno je više od 400 prigodnih priznanja najzaslužnijima za 80-godišnji razvoj košarke u Puli. Za zabavni dio programa bili su pak zaduženi klapa Pinguentum i pulski Anelidi.

Povodom 80. rodendana pulske košarke u Domu hrvatskih branitelja otvorena je izložba fotografija koje prikazuju najznacajnije trenutke i licnosti tog sporta.



Izložbu je otvorio gradonacelnik Boris Miletic kazavši da je zadovoljan što košarka u Puli ima tako dugu tradiciju te pohvalio napore da se ta tradicija ocuva i pamti. (Kristijan KLARIC, N. S., snimio Danilo MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter