Pulski zbor Encijan gostovao u Kočevju

Zbor Encijan u crkvi sv. Jerneja u Kočevju (Franko Stermotić)
Zbor Encijan u crkvi sv. Jerneja u Kočevju (Franko Stermotić)

Zboraši Encijana koji su dio Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule nastupili su u Kočevju na poziv lokalnog mješovitog zbora Cantate Domino. Puljani su bili gosti tradicionalnog božićnog koncerta koji se održao u crkvi sv. Jerneja u Kočevju.

Zbor Cantate Domino djeluje više od 25 godina i na programu ima slovenske i strane narodne pjesme u obradi, gospele te sakralnu glazbu, a pjevači su svi odreda školovani glazbenici. Kočevje je maleni grad, od Postojne udaljen 70-ak kilometara. Diči se impresivnom kamenom župnom crkvom za koju kažu da je među najvećima u Sloveniji.

- Organizator nas je upozorio da se za nastup treba toplo obući, dakle kaputi su bili itekako potrebni, a i topla obuća. S obzirom na ćudljivost vremenskih prilika, bilo je uistinu hladnije u crkvi nego izvan nje, kažu zboraši. To međutim nije spriječilo Kočevce da strpljivo sjede i na misi, na kojoj su sudjelovala oba zbora, a potom još i na koncertu.

Veliko priznanje Encijanu značio je topli pljesak publike, kojoj je po običaju ponuđen raznolik božićni program od šest pjesama, od "Svete noći" do poznate "Jingle Bells" odnosno "Zvončića". "Ave Maria" koju je u 15. stoljeću skladao talijanski kompozitor Caccini, ostavila je dojam i na pjevače domaćeg zbora, koji su Encijanu čestitali na izvrsnoj interpretaciji, kažu članovi Encijana.

Inače, zbor Encijan se već počeo ozbiljno pripremati za sljedeći nastup, svečani koncert u Puli u povodu desete obljetnice djelovanja zbora. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter