Pulski vrtići: Upisani svi s minimalnim bodovima

Lukšić i Puh Belci (S. Z. T.)
Lukšić i Puh Belci (S. Z. T.)

U pulske dječje vrtiće upisana su 452 djeteta s ostvarenih minimalno 10 bodova, objavili su na konferenciji za novinare u komunalnoj palači pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić i njegova pomoćnica Elena Puh Belci.

Prema konačnoj listi reda prvenstva za upis u dječje vrtiće za pedagošku godinu 2012./2013., u pulske jaslice upisano je 258 djece, a u vrtiće 194 mališana. Iako su zadovoljili Pravilniku, 52 djeteta nisu imala 10 bodova te nisu upisana.

- Poziv roditeljima za upis djece u vrtiće objavili smo u travnju. Nakon što su predali zahtjeve, povjerenstvo ih je analiziralo i obznanjena je prethodna lista. Dozvolili smo svima s nelogičnostima, ako su bodovi pogrešno zbrojeni ili je došlo do greške, da prigovore u roku od pet dana prijave povjerenstvu. Danas je utvrđena konačna lista, rekao je Lukšić.

- U roku za predaju u pisarnicu Grada stigla su 23 prigovora. Povjerenstvo se ponovno sastalo, razmotrilo ih je te je donijelo pojedinačne odluke za svaki. Četiri prigovora su prihvaćena, a 19 je povjerenstvo odbilo kao neosnovane. Uglavnom su se odnosili na broj bodova. Roditeljima je na kućnu adresu dostavljena odluka o tome je li njihov prigovor prihvaćen ili odbijen, navela je Puh Belci.

Povjerenstvo se sastojalo od sedam članova - tri člana iz privatnih vrtića, tri iz Predškolske ustanove Dječji vrtići Pula te jedan član iz ustanove Rin Tin Tin. Na konačnoj listi svakom je djetetu dodijeljena vrtićka skupina, a kapaciteti su popunjeni prateći prioritetne liste djece s većim brojem bodova. Puh Belci navodi da su prednost imala djeca rangirana prema dobi, a da bi se upisi proveli što transparentnije, 71 roditelj je u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje provjeren je li u radnom odnosu.

- Zadovoljni smo jer smo upisali svu djecu. Nakon inicijalnih razgovora slijedi potpisivanje ugovora s roditeljima. Nakon toga ćemo znati konačan broj upisane djece. Zainteresirani roditelji čija djeca nisu upisana tada se mogu obratiti ravnateljima da se ponovno razmotri njihov zahtjev za upis. Često se dogodi da se ne potpišu svi ugovori pa ostane slobodnih mjesta, kaže Puh Belci.

Zahtjev za upis djece u jaslice predalo je i 66 roditelja čija djeca nisu napunila godinu dana, što je uvjet za upis. Lukšić tvrdi da je, kad napune godinu dana, za njih spreman prostor na Velom Vrhu, gdje će se otvoriti nova jaslička skupina. Teško je sve roditelje zadovoljiti, navode, ali ako već nisu dobili vrtić koji su zahtijevali, dodijeljen im je prvi najbliži s obzirom na mjesto stanovanja. Konačna lista objavljena je na web-stranici Grada. (A. ŠIMIĆ)

Zakazivanje termina inicijalnog razgovora do 30. srpnja
Pozivaju se roditelji da se telefonom obrate dječjim vrtićima u koje su upisana njihova djeca te zakažu termin inicijalnog razgovora. Termin se može zakazati do 30. srpnja između 8 i 10 sati. Inicijalni razgovor provodi se uz prisustvo djeteta, a potrebno je donijeti presliku djetetove zdravstvene iskaznice, presliku cjepne iskaznice te potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu. U slučaju da sistematski pregled još nije obavljen, moguće ga je obaviti do 29. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter