Pulski visaš Alen Melon debitirao na velikoj sceni

(Snimio V. PAOLETIĆ)
(Snimio V. PAOLETIĆ)

Podigao je letvicu i skočio u svjetsku elitu. Najbolji istarski atletičar, pulski visaš Alen Melon, kratku je dvoransku sezonu iskoristio da se od perspektivnog pretvori u sportaša za veliku scenu. Od Nove godine do kraja veljače upisao je novi osobni rekord koji sad u dvorani iznosi respektabilna 222 centimetra, osvojio naslov prvaka Hrvatske, nastupio na Balkanskom, a potom, kao šlag na torti, i Europskom dvoranskom prvenstvu.

Zanimljivo je da je uoči nastupa u Ostravi, gdje je postavio osobni rekord na otvorenom (218 cm), bio sa svojim slovenskim trenerom Matijom Šestakom na pripremama u južnoafričkom Potchefstroomu pokraj Johannesburga, a isti je recept primijenio i uoči ove dvoranske sezone.

- Bio sam u Južnoj Africi od 26. studenog do 24. prosinca prošle godine s trenerom Šestakom i njegovom malom ekipom, i tamo sam se pripremio za ovaj dvoranski dio sezone koji se pokazao punim pogotkom, rekao je Alen Melon koji se nedavno iz Göteborga vratio u Pulu. - S natjecanjem sam počeo na mitingu u Ljubljani gdje sam s kratkim zaletom, samo četiri koraka, preskočio 215 cm, samo centimetar manje od mog dvoranskog rekorda, a potom sam tri puta bio blizu toga da preskočim 220 cm. Već tu sam vidio da će uslijediti dobri nastupi.

Iduća stanica pokazala je da je mladi Puljanin spreman za puno više domete.

- Stigao je taj nastup u Beču gdje sam preskočio 222 cm i potom je sve bilo lakše. U Zagrebu sam, skačući gotovo sam, išao preko 210 cm, a onda na prvenstvu Hrvatske osvojio naslov sa skokom preko 220 cm. Nakon tog me zlata izbornik Siniša Ergotić pozvao u reprezentaciju za prvenstvo Balkana u Istanbulu.To mu je marginalizirano prvenstvo potom širom otvorilo vrata velike scene.

- Nakon povratka iz Turske izbornik Ergotić mi je rekao da ću biti dio reprezentacije koja će nastupiti na dvoranskom EP-u u Göteborgu.

Već samo okruženje pokazivalo je Melonu da je ušao među izabrane visaše. Potom ih je i susreo u kvalifikacijama.

- Budući da nas je na prvenstvu bilo 27, podijelili su nas u dvije kvalifikacijske skupine i postavili nemoguću normu za finale od 231 cm. To je preskočilo tek njih pet, tako da je finale osigurao i skakač koji je preskočio 223 centimetra iz prvog pokušaja. Početnu visinu od 213 cm preskočio sam iz prve, iduću na 218 iz drugog pokušaja, a potom sam sva tri puta rušio na 223. Time sam završio svoj nastup na EP-u, svoj prvi veliki seniorski nastup, a ujedno i zaključio dvoranski dio sezone. (Roberto CAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter