Pulski vijećnici dali podršku izdavačkoj kući EDIT

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Gradsko vijeće Pule, na prijedlog SDP-ovog vijećnika Danijela Ferića kojeg su podržali svi vijećnici osim HDZ-ovog Zrinka Kajfeša, usvojilo je u ponedjeljak navečer Zaključak o podršci izdavačkoj kući EDIT. Bila je to točka u kojoj se razvila najveća polemika jer je Kajfeš bio protiv razmišljanja ostalih kolega.

Kajfeš protiv svih vijećnika

U odluci se izražavala puna podrška izdavačkoj kući EDIT u kontekstu svih djelatnosti kojima se osiguravaju prava autohtonoj talijanskoj nacionalnoj manjini na uporabu talijanskog jezika u informiranju i kulturi. Gradsko vijeće neprihvatljivim smatra izrečeni stav ministra kulture, kao predstavnika Vlade RH, o nužnosti izlaženja dnevnog lista La Voce del Popolo na isključivo komercijalnim osnovama, te s tim u vezi smanjenje i ukidanje proračunskih sredstava za financiranje djelatnosti izdavačke kuće EDIT. Ujedno Gradsko vijeće inzistira na stavu da se unutar državnog proračuna moraju pronaći sredstva za sufinanciranje izdavačke kuće EDIT, radi ostvarivanja prava talijanske nacionalne manjine na uporabu talijanskog jezika u informiranju putem dnevnog lista La Voce del Popolo. Zaključak će se uputiti Ministarstvu kulture.

Ferić ju je obrazložio i kao davanje podrške slobodi tiska i zaštiti kulture društva, te slanje poruke da se u državnom proračunu pronađu sredstva za prava talijanske manjine.

S njim se automatski složio predsjednik Kluba IDS-a Marko Martinčić, naglasivši da u Puli, Rijeci i na otocima u ljudi živi 'convivenza' te je nikakvi ministri i povjesničari ne mogu oteti. Podršku EDIT-u izrazili su i Gordana Peteršić te Ardemio Zimolo, no, ne i HDZ-ov vijećnik Zrinko Kajfeš.

- Čudi me ovaj prijedlog o podršci jer bi se nacionalne manjine trebale financirati na transparentan način. Ovim se daje podrška idejnim začetnicima dogovora Sanader-Radin, koji su dogovorili nepisana pravila. Još 2002. godine oformljen je Savjet za nacionalne manjine iz kojeg se financiraju aktivnosti svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Jedino se talijanska nacionalna manjina financirala iz Ministarstva kulture. Moja podrška EDIT-u je neupitna, ali red treba postojati, neka se financiraju kao  ostale nacionalne manjine, rekao je između ostalog Kajfeš. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter