Pulski umjetnik prodao sliku vlasniku WTC-a

Ekipa Lens Media Studija na Montmartreu snima dokumentarac
Ekipa Lens Media Studija na Montmartreu snima dokumentarac

Ovih se dana u Parizu dovršava još uvijek bezimeni dokumentarac u produkciji pulske Lens Medije. Tema filma su slikari i umjetnici s Montmartrea koji su uglavnom porijeklom s područja bivše Jugoslavije dok je glavni akter pulski slikar i umjetnik s pariškom adresom Idriz Sadikaj odnosno J. C. Maxim.

Dokumentarac je u fazi postprodukcije, snimao se tri godine, a Maxim je kao akter odabran zbog svog snažnog karaktera, originalnosti radova te stila i načina razmišljanja. On u Parizu boravi već tridesetak godina, a osim slikanja bavi se i glazbom pa tako svira gitaru. Umjetnika Maxima kamera uglavnom prati dok slika i stvara, sve to u kombinaciji s njegovim kratkim monolozima, a ubacuju se i intervjui njegovih poznanika s Montmartrea za koji kažu da odiše posebnom energijom.

- Na tom najvišem brdu u Parizu nalazi se čitava lepeza ljudskih rasa, kultura, običaja i jezika. Osim što je turistička destinacija, Montmartre ima i svoj intimni karakter, a to je definitivno suživot ljudi koji tu rade i stvaraju, objašnjava Dren Sadikaj, umjetnikov sin, koji je na ideju za film došao uz Laru Kozliček i Srđana Kušljića. Njih troje sudjeluje u produkciji i postprodukciji, a još nema naznake kada i gdje bi se film mogao prikazati. Kažu jedino da iako je ovo prvi dokumentarac u produkciji Lens Medije, zacijelo neće biti i posljednji.

Pored svega ovoga, J. C. Maxim je prije nekoliko dana isporučio jednu od svojih slika Larryju Silversteinu, vlasniku World Trade Centera u New Yorku, gdje će slika biti i izložena.

- Sliku sam poslao 11. ožujka u SAD i bit će izložena u World Trade Centeru zajedno s velikanima svjetskog slikarstva, priča nam Maxim. Napominje da se radi o djelu pod nazivom "Divine reformation", apstraktnoj slici u obliku triptiha, no nije želio otkriti cijenu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter