Pulski TZ: Broj noćenja porastao za devet posto

Godišnja skupština pulske Turističke zajednice (Manuel ANGELINI)
Godišnja skupština pulske Turističke zajednice (Manuel ANGELINI)

U prvih devet mjeseci ove godine u Puli je 233.418 turista ostvarilo čak 1,335.128 noćenja. U usporedbi s prethodnom godinom riječ je povećanju broja turista za pet, odnosno noćenja za devet posto.

Najveći broj noćenja 341.052 ostvarili su Nijemci koji bilježe rast od 18 posto. Slijede Talijani s 126.591 noćenjem (pad od 14 posto) i Austrijanci s 94.275 noćenja. Gosti iz Velike Britanije ostvarili su rast od čak 52 posto, a gosti iz Rusije porast od 11 posto.

- Pošto je 2011. godina bila rekordna i ostvarila velika povećanja u ovoj smo godini planirali manje noćenja, posebice zbog renoviranja hotela Histrije i Punta Verudele. No, kao i 2011. i 2012. godina iznenadila nas je po broju noćenja te je za Pulu postala rekordna godina u kojoj se on povećao za čak devet posto, navela je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a na skupštini održanoj u hotelu Park Plaza -Histria.

Nakon izvješća o izvršenom nadzoru nad radom i financijskim poslovanjem TZ Pule za prvih 6 mjeseci ove godine, te prihvaćenog prijedloga rebalansa financijskog plana za 2012. godinu i promjene aktivnosti, usvojen je i prijedlog Programa aktivnosti i financijskog plana za 2013. godinu.

Kako bi se realizirali novi i višegodišnji projekti turistička zajednica grada Pule u novoj bi se godini trebala zadužiti u iznosu od 950 tisuća kuna. Tim bi se kreditom trebale osposobiti i dvije fontane u Mornaričkom parku, a koji dogodine slavi 150 godišnjicu, ali i pokrenuti novi projekti.

"Iduće godine, zajedno s turističkim zajednicama Medulina, Fažane i Vodnjana provest ćemo i istraživanje kvalitete ugostiteljske ponude na svom području, kako bi bolje upoznali ponudu na teretu te gostima mogli kvalitetno prezentirati što im se sve nudi.

Istraživanje bi se provelo konzumiranjem u objektima u suradnji s vanjskim stručnjacima te bi se bodovalo sve - od usluge, hrane, inventara to urednosti i mogućnosti plaćanja.

Sve bi se objedinilo u brošuri u kojoj bi restorani, pizzerije i konobe bile rangirane prema rezultatima istraživanja, a koju se planira tiskati 20 tisuća komada", navela je Cinkopan Korotaj.

Pulski TZ nagodinu će financijski poduprijeti Dane antike, Istrafešt, Ljetni sajam obrtnika, manifestaciju Istra pleše. Nastavit će se i s manifestacijama koje su posvećene trgovinama. U idućoj će se godini pokušati oživjeti i uspon De Ville gdje će se organizirati glazbene večeri te buvljak za mlade dizajnere i umjetnike.

Turistička zajednica i dalje će zajedno s Gradom Pula sufinancirati projekt Dolce vita. Sredstva pulskog TZ-a ići će za građevine koje se nalaze u ulici Sergijevaca, Kandlerovoj, na Forumu, Kapitolinskom trgu i trgu Portarata kako bi se uredio turistički najposjećeniji dio grada. Turistička zajednica sudjelovat će s 25 posto troškova uređenja fasada, a ukoliko novca bude dostatno mogle bi se sufinancirati i druge ulice u centru grada", navela ja Cinkopan Korotaj.

Turistička zajednica i dalje će sufinancirati brojne akcije i manifestacije - od čišćenja podmorja, do održavanja pješačkih i biciklističkih staza, preko izbora najljepšeg izloga trgovina u centru grada i raznih pučkih fešti.

Na skupštini je za predstavnika obiteljskog smještaja u strukovne skupine pri Županijskoj gospodarskoj komori jednoglasno imenovan Ratko Matijević, inače vlasnik četiriju apartmana u gradu Puli. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter