Pulski trgovci žele natrag svoje stalke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pad prometa do cak 76 posto razlog je zbog kojega se desetak pulskih obrtnika odlucilo obratiti za pomoc nadležnim gradskim službama ne bi li nova odluka o komunalnom redu bila promijenjena, i to u dijelu koji se odnosi na zabranu stavljanja pokretnih naprava, odnosno stalaka na ulice.

Naime, njih šest se, nakon prvog sastanka s gradskim procelnikom za komunalni sustav i imovinu Damirom Prhatom, obratilo redom pulskoj Turistickoj zajednici, Mjesnom odboru Stari grad te ovdašnjem Udruženju obrtnika. Dobili su neke odgovore i sutra ce ponovno posjetiti procelnika, u nadi da ce nekakav kompromis ipak uspjeti iznaci.

- Nas koji smo ovdje tijekom cijele godine te se pridržavamo svih pravila stavili su u isti koš s pridošlicama u vrijeme turisticke sezone, koji sustavno krše propise. Zbog njih je takva odluka i donesena, a mi ispaštamo, jer oni odlaze i nisu vezani uz grad. Smatramo da su komunalni redari trebali riješiti problem kaznama i prekidanjem ugovora, jer na ovaj je nacin ugrožena naša egzistencija i egzistencija naših obitelji, ogorceno su nam ispricali trgovci.

Ako je razlog zabrane ometanje prometa u izuzetno frekventnoj pješackoj zoni, tada ni ugostiteljima ne bi trebalo biti dozvoljeno postavljanje terasa, dodali su.

Problem je u tome, objasnili su nam, što turisti nece uci u trgovinu pa ih mogu privuci samo artikli izloženi na javnoj površini. Buduci da i sami znaju razliku izmedu ukusa i neukusa, dodaju da su na pokretnim napravama postavljenim neposredno uz procelja zgrada izlagali samo autohtone istarske suvenire te razglednice i nakit. Po njihovom mišljenju, na taj nacin ne samo da nisu nagrdivali povijesnu jezgru, vec su je obogacivali, što dokazuje i cinjenica da su neki od njihovih artikala pronašli mjesto i u katalogu TZ-a.

Da nisu potpuno u krivu uvjerili smo se i sami, kada je vodic zaustavio grupu turista pred trgovinom te pokazavši na odredene artikle objasnio što je to boškarin, kažun ili pak biska.

- Pula nema nikakvih sadržaja, a mi poboljšavamo ponudu i oživljujemo ulice. Kao primjer možemo navesti Kandlerovu, koja je zahvaljujuci štandovima izašla iz crnine te su se u njoj poceli otvarati ugostiteljski objekti. To što se kasnije desilo bilo je ruglo, no ovo nije nacin da se tome stane na kraj. Placamo visok najam i zimu preživljavamo zahvaljujuci zaradi od travnja do studenog. Od donošenja odluke proteklo je svega nekoliko mjeseci, a mi smo vec ocajni. Osim nas, posljedice ce osjetiti i mnogi drugi, jer smo mi tek karika u lancu. Zabrana ce na žalost uništiti i ono što je korisno, zakljucuju trgovci, koje bi ovaj potez mogao nagnati i na zatvaranje obrta.

Njihove stavove dijele clanovi izvršnog odbora sekcije trgovaca pri pulskom Udruženju obrtnika, koji su odlucili podržati trgovce te uputiti apel Gradu da izmijeni sporni dio odluke. Smatraju da izlaganje takozvane turisticke ponude ne predstavlja problem, odnosno ne ometa promet i nema za posljedicu neukus. Štoviše, ona daje draž i šarm gradu, smatraju u Udruženju obrtnika.

Nadu da ce biti pronadeno rješenje kojim ce obje strane biti zadovoljne izrazila je i direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, koja istice da je njihova želja da grad bude uredan i prohodan.


Podijeli: Facebook Twiter