Pulski trajekti za Kaspijsko more

Uljanik ima osiguranu gradnju za ovu godinu (M. ANGELINI)
Uljanik ima osiguranu gradnju za ovu godinu (M. ANGELINI)

"Berkarar" i "Bagtyy'ar" imena su brodova koje pulsko brodogradilište Uljanik trenutno gradi za azijsku tvrtku iz Turkmenistana State service of maritime and river transportation of Turkmenistan. Riječ je o trajektima (RO-PAX) namijenjenim prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila na kotačima u području Kaspijskog mora.

Ugovori za gradnju ovih brodova potpisani su u kolovozu 2012. godine, a ključnu ulogu u razgovorima s turkmenistanskim predstavnicima imali su bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, zatim prijašnji istarski župan Ivan Jakovčić te gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji su svojim angažmanom i podrškom omogućili realizaciju projekta gradnje tih brodova.

Podsjetimo, hrvatska je delegacija nekoliko godina unazad posjetila Turkmenistan i ondje dogovarala bilateralnu suradnju na nekoliko interesnih polja. Između ostalog, govorilo se o mogućnosti gradnje brodova za riječnu plovidbu, odnosno plovidbu Kaspijskim morem.

- Brodovi koje pulski Uljanik trenutačno ima u svojoj knjizi narudžbi su dužine 155,8 i širine17,5 metara, dok im visina iznosi 12,2 metra. Osnovne brodske dimenzije i način krcanja broda projektirani su u skladu sa zadanim uvjetima prisutnim u lukama Turkmenistana i svim ostalim lukama država sa izlaskom na Kaspijsko more.

Brod može primiti 200 putnika, opremljen je s 30 dvokrevetnih i četiri jednokrevetne kabine, ima 170 aviosjedala, a posada broji 34 člana. Također, brod može prevoziti 54 kamiona na dvije zatvorene palube. Zanimljivo je da će na krov nadgrađa moći sletjeti helikopter veličine Sikorsky S-76. Svaki brod pokretat će dva četverotaktna motora pojedinačne snage 3.060 kW, kojima će postizati krajnjih 17,6 čvorova brzine. Trenutno su brodovi u fazi opremanja i bit će isporučeni tijekom 2014. godine, kaže Denis Jambrošić iz ureda za odnose s javnošću Uljanik grupe.

Izgradnjom ovih brodova Uljanik nastavlja tradiciju gradnje plovnih objekata za područje Kaspija na kojem se već etablirao gradnjom 14 takozvanih paroma, odnosno brodova za prijevoz vagona cisterni.

Podsjetimo, Uljanik je osam paroma izgradio od 1984. do 1986. godine, četiri između 2004. i 2006. te 2012. godine dva.

Kobilica za "Berkarar" (gradnja 501) položena je 4. srpnja prošle godine, a porinuta 14. prosinca. Kobilica za "Bagtyy'ar" (gradnja 502) položena je 14. prosinca 2013., a porinuće se očekuje u drugoj polovici lipnja, odnosno za nešto više mjesec dana. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter