Pulski tjedan s Marilyn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su sve ljepši dani najveci konkurent kinoprogramu, travanj u pulskom kinu Valli ipak ce biti u znaku dvadesetak filmova. Za pretpostaviti je da se zbog uskrsnih praznika racunalo na djecji program pa cemo tako moci pogledati cak cetiri takva filma: "Muppeti" Jamesa Bobina (Oscar za glazbu), kojima i pocinje 29. smjena programa (igra do 4. travnja), a nakon toga slijedi (5. do 18.) "Lorax: Zaštitnik šume", takoder americka pustolovina (animirana) Crisa Renauda i Kylea Balda (glasove su posudili Jacques Houdek i Jelana Rozga). Film "Alvin i vjeverice 3" Mikea Mitchella o novom je krstarenju starih junaka vjeverica (igra u subotu i nedjelju, 21. i 22., na matineji u 11 sati), a animirani "Pirati! Banda nepoželjnih" Petera Korda i Jeffa Newitta završavaju ovaj djecji program od 26. travnja do 2. svibnja. Glasove su likovima posudili Hugh Grant i Salma Hayek.

Naravno, nije to sve kada su najmladi gledatelji u pitanju. Tu je, recimo, i "Snjeguljica" Tarsema Singha (6. - 14.), u kojoj Julia Roberts igra zlu macehu. Za one malo starije školarce tu su price o odrastanju "Americka pita: Okupljanje" (5. - 18) Johna Hurwitza i Haydena Schlossberga, sa stalnom ekipom otkvacenjaka Jasonom Biggsom i ostalima, koji ce nam na godišnjici mature ispricati kako su se snašli nakon onog zadnjeg tuluma koji je pratio gubitak nevinosti. I "Projekt X" Nima Nourizadeha je komedija o tulumarenju americkih maturanata, a glas o lošem ishodu nadaleko se cuje, zar ne?

Program "Dickens na filmu" starta na Veliki cetvrtak, 5. travnja, filmom "Prica o dva grada" Ralpha Thomasa iz 1958. s Dirkom Bogardeom i Dorothy Tutin, i mali je povijesni vremeplov u doba Francuske revolucije, odnosa Britanije i Francuske, optužbi, zatvora u Bastilji. Slijede 12. travnja "Posmrtni spisi Pickwickova kluba" Noela Langleyja iz 1952. Tipicna je to engleska zavrzlama u stilu potrage za tajnama, koja opet vodi do zatvora i dužnicke krize. "Veliko išcekivanje" Davida Leana iz 1946. crno-bijela je verzija o siromašnom djecaku Pipu koji pomaže odbjeglom robijašu, a obojici ce se na kraju osmjehnuti sreca jer su dobrim dobro vracali.

Naravno, za kraj slijedi neizostavni "Oliver Twist", takoder Davida Leana, iz 1948., s Johnom Howardom Daviesom, Robertom Newtonom, Alecom Guinnessom... (26. travnja) i još jedno podsjecanje na sirotište i djecaka koji na ulici džepari, ali i ne odustaje od potrage za novim životom i identitetom. Ova svojevrsna filmska lektira dobro ce doci da obilježimo 200. obljetnicu rodenja (7. veljace 1812.) velikog pisca Charlesa Dickensa pa da se ponovno vratimo "stvarnom" Oliveru Twistu i zaboravimo "izmišljenog" Harryja Pottera.

Za odrasle ce ovo biti "Moj tjedan s Marilyn", biografska englesko-americka drama Simona Curtisa o jednoj od najseksipilnijih glumica koje je Hollywood ikada dao, nesretnoj Marilyn Monroe, koju fantasticno oživljava Michelle Williams (nominacija za Oscara). Glume još Kenneth Branagh, Julia Ormond, Emma Watson, dakle prava engleska glumacka elita.

Za kraj evo dva naucnofantasticna filma iz 2012. s Liamom Neesonom u glavnim ulogama - "Bijes Titana" Jonathana Liebesmana, koji u cetvrtak, 29., otvara novi program (igra do 4. travnja), te "Battleship" Petera Berga (19. - 25.), nešto prizemljeniji SF, gdje se na oceanu bore vojne snage i vanzemaljci za prevlast nad energijom mora. Ocito je Neeson svojom davnom ulogom znanstvenika i "covjeka bez lica" osigurao status zaštitnika junaka s onog kraja svijeta. Izgleda mi da je prava ulicna akcija zagarantirana ovog mjeseca u "Krijumcarima" Baltasara Kormarkura, s Markom Wahlbergom kao legendarnim krijumcarom koji se povukao u obiteljsku idilu, ali zakratko, jer mu šogor - ženin brat - pruža priliku da ga izvuce iz neprilike.

"Marimbe iz pakla" (igra od 29.) dokumentarno-igrana je prica iz Guatemale Julia Hernandeza Cordona, o tome kako preživjeti u bezakonju samo s marimbom i glazbom, dok je poljsko "Ubojstvo iz nužde" Jerzyja Skolimowskog (29. travnja - 2. svibnja), o ratnim iskustvima iz Afganistana, u meduvremenu zasjenio svirepi zlocin prolupalog americkog marinca, koji je ubio šesnaestero Afganistanaca. Ipak, opustimo se radije uz mjesec Marilyn Monroe u Puli. (Mate CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter