Pulski studentski dom popunjen


Novi studentski dom u Puli popunjen je do posljednjeg mjesta, a ovih je dana objavljena i konačna lista studenata koji su uspjeli dobiti smještaj. Useljavanje će se odvijati od 1. do 9. listopada, a od ove akademske godine u dom će biti smješteno ukupno 136 studenata. Potvrdila je to voditeljica Studentskog doma Josipa Torbarina Pola rekavši da cijena još nije službeno definirana, budući da je još trebaju potvrditi Upravno vijeće i Senat, no kako je rekla, očekuje se da će smještaj svakog pojedinačnog studenta koštati oko 750 kuna mjesečno.

Tome treba pridodati i sufinanciranje Ministarstva znanosti koje za smještaj po studentu dodatno izdvaja 200 kuna. Prema riječima voditeljice, ukupan kapacitet doma iznosi 144 kreveta, od toga je 136 kreveta u 70 soba za studente i 8 kreveta u 4 apartmana za profesore.

- Ove akademske godine studenti će popuniti sav smještajni kapacitet. Oni koji imaju prebivalište u Puli nemaju pravo na smještaj, a ostali studenti iz Istre čine svega 8 posto ukupnog broja studenata koji su dobili dom. Oni pak pretežito dolaze iz Pazina, Rovinja, Umaga Motovuna, Roča, Tara i Pićna. S druge strane, najveći broj studenata dolazi iz Slavonije, s područja Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske županije (Požega, Slavonski Brod, Vinkovci, Đakovo), zatim područje Bjelovarsko-bilogorske županije, nešto manje sjeverna Hrvatska (Čakovec, Krapina, Virovitica) i mali broj studenata iz Rijeke i Dalmacije (Split, Šibenik), istaknula je Torbarina Pola.

U sklopu doma nalazi se 66 dvokrevetnih soba i 4 jednokrevetne, a višekrevetnih soba nema. Svaka, od ukupno tri etaže doma, ima takozvanu mini–zajednicu koja se sastoje od tri dvokrevetne sobe, zajedničke kuhinje s blagovaonicom i dva sanitarna čvora, a četiri sobe i jedan apartman prilagođeni su za osobe s invaliditetom. Zanimljivo je istaknuti da je za slijepe osobe po podu postavljena signalizacija koja ih vodi od recepcije do soba.

- Studentima je na raspolaganju i višenamjenska dvorana sa sportskim rekvizitima i spravama za vježbanje, a opremljena je i multimedijskim sadržajem za održavanje prezentacija, skupova i sl. Također, na raspolaganju im je i opremljena informatička učionica. Dom ima i praonicu i sušionicu rublja koja će funkcionirati po principu kupovine žetona - naglasila je Torbarina Pula.

Recepcija doma radit će 24 sata. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 31. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter