Pulski studenti podržali štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez studentskih organizacija Pule, koji cine Studentski zbor Sveucilišta Jurja Dobrile, Vijece za suradnju studenata i Udruga studenata povijesti - ISHA Pula, u utorak je uputio javnu podršku sindikatu Akademska solidarnost u povodu stupanja u štrajk protiv prijedloga zakona o visokom obrazovanju, znanstvenoj djelatnosti i sveucilištu.

- Nedopustivo je da Ministarstvo obrazovanja provodi ovako opsežnu reformu visokog obrazovanja bez podrške akademske zajednice. Potvrdi li Sabor ove zakone, bit ce to pljuska cijeloj akademskoj zajednici te stoga izražavamo punu podršku štrajku sindikata Akademska solidarnost u njihovom nastojanju da se zaustavi daljnje upropaštavanje visokog obrazovanja i pokušaji zadovoljavanja interesa privatnog kapitala, istaknuli su u zajednickom priopcenju koje potpisuju predsjednici ovih studentskih organizacija Maja Škrinjar, Ivana Ujcic i Davor Salihovic.

Pulski studenti smatraju da ce ovakvi zakoni omoguciti prodor politickih struktura na sveucilišta, cime ce se narušiti njihova autonomija.

- Sve vodi k tome da privatni kapital pocne sve više preuzimati kontrolu nad visokoobrazovnim ustanovama, što je zapravo privatizacija i daljnja komercijalizacija, smatraju studenti.

Prvi u štrajk krece Filozofski fakultet u Zagrebu, koji bi studijsku djelatnost trebao obustaviti u srijedu, dok je štrajk na ostalim institucijama, a time i u Puli, najavljen za petak.

Na pulskom sveucilištu najvjerojatnije ce se održati jednodnevni štrajk solidarnosti tijekom kojeg se nece održavati ispiti i konzultacije. Najveci se odaziv štrajku ocekuje na Odjelu za humanisticke znanosti, gdje je polovica djelatnika pristupila sindikatu Akademska solidarnost.


Podijeli: Facebook Twiter