Pulski studenti odlucuju o blokadi nastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plakati s porukom "Blokada u ponedjeljak" polijepljeni su po zgradama Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli pozivajuci studente da se u petak u 16 sati odazovu plenumu koji je izvanredno sazvan da bi se studenti izjasnili hoce li prvog dana sljedeceg tjedna zauzeti svoje sveucilište, kao što su, po završetku prosvjeda prošlog proljeca, i najavljivali da ce ponovno uciniti ukoliko Vlada ne ispuni njihov zahtjev za besplatnim obrazovanjem.

Sve govori u prilog tome da ce se Nezavisna studentska inicijativa Pule pridružiti svojim kolegama s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji ce odluku o blokadi donijeti u ponedjeljak, a najavljuju se i blokade na rijeckim fakultetima. Prosvjedi su moguci i na zadarskom sveucilištu, gdje su posebice osjetljivi na pitanje komercijalizacije školstva buduci da je ove jeseni 200-tinjak studenata koji su cetvrtu godinu zaglavili na preddiplomskim studijama izgubili pravo studiranja, osim u slucaju ako plate.

Hoce li prosvjedi biti masovni kao i u svibnju, kada je u jednom trenutku pod blokadom bilo 12 fakulteta, još je prerano govoriti, ali jedno je sigurno: studenti su nezadovoljni prijedlozima koji stižu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koje po njihovom mišljenju, uopce nije ispunilo zahtjev studenata za javno financiranim visokim obrazovanjem na svim razinama. Upozoravaju da novi zakon o sveucilištima koji se upravo priprema, a koji bi trebao definirati nove oblike školarina i financiranja sveucilišta, nece omoguciti da obrazovanje bude svima dostupno i besplatno, a što je temeljni zahtjev studenata.

Što se tice najave da ce iduce akademske godine brucoši fakultete upisati bez placanja školarine, studenti upozoravaju da je rijec tek o pokušaju zamagljivanja prave istine, a to je da se komercijalizacija školstva nastavlja.

- Blokada je naš odgovor na njihovu radnu verziju zakona o sveucilištima koja uopce ne uvodi besplatno obrazovanje, vec nove modele školarina. Jedino bi brucoši, i to samo prvi semestar, besplatno studirali, a kasnije bi se opet uveli razni oblici školarina. To nije besplatno obrazovanje, vec model po kojem ce se besplatno upisivati na fakultete, a kasnije placati studij. Hocemo li u blokadu, znat ce se na plenumu, no možemo reci da smo sada spremniji i bolje organiziraniji nego kod prvih prosvjeda, vele studenti iz Pule.

Isticu da je namjera vladajucih da se novi zakon o sveucilištima pošalje na izglasavanje u Sabor po hitnom postupku, cemu se studenti snažno protive. Osim zahtjeva za besplatnim obrazovanjem, pulski studenti traže izgradnju doma i menze koju im nadležni obecavaju vec više od desetljeca.


Podijeli: Facebook Twiter