Pulski studenti još jednu godinu bez kampusa

Novi studentski dom i menza otvorit će se na proljeće (M. ANGELINI)
Novi studentski dom i menza otvorit će se na proljeće (M. ANGELINI)

Još jedna akademska godina započet će za studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bez studentskog doma jer prema predviđenim rokovima, kampus koji se upravo gradi u prostorima bivše bolnice, neće biti gotov prije sredine travnja sljedeće godine. Naime, u prosincu je rok dovršenja građevinskih radova na domu i menzi Sveučilišta Jurja Dobrile, odnosno tada bi izvođač radova, pazinska tvrtka Vladimir Gortan, trebala završiti adaptaciju bivšeg odjela ORL-a.

Planira se 148 ležaja u većinom dvokrevetnim sobama te prenamjena bolničke kuhinje u studentsku. Slijede unutarnje uređenje i opremanje, a svečano otvorenje planira se 16. travnja 2014., na Dan sveučilišta.

Međutim, već se sada zna da dom koji će se otvoriti neće ni približno zadovoljiti potrebe studenata, pa nadležni već planiraju još jedan dom, ali pitanje je kada. U Puli studira oko 3.000 studenata, 35 posto ih je iz ovog grada i bliže okolice, oko 40 posto iz drugih dijelova Istre, a 25 posto dolazi izvan Istre. Dakle, najmanje 750 studenata iz drugih županija nužno treba smještaj u domu. No brojka je puno veća jer ne mogu svaki dan na nastavu putovati ni studenti iz Labina ili još daljeg Umaga.

Potpora za privatni smještaj smiješnih 147 kuna

Studentima koji stanuju u privatnom smještaju isplaćuje se potpora za privatni smještaj u smiješno malom iznosu od 147 kuna mjesečno. To je jedina pomoć koju studenti dobivaju od države za plaćanje skupih najamnina i to čak ne svi. U akademskoj godini 2012./13. to je pravo ostvarilo 260 studenata pulskog sveučilišta, a na natječaj ih se javilo 338. (Piše Maša JERIN; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter