Pulski studenti izglasali blokadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina studenata na plenumu izglasala je blokadu cime se od ponedjeljka na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli zaustavlja svaki nastavni proces, ukljucujuci kolokvije i nastavu za doktorske studije, a jedino ce biti dozvoljeno održavanje usmenih i pismenih ispita u posebnim prostorijama koje ce nadgledati redarska služba studenata.

Time je pulsko Sveucilište prvo u zemlji izglasalo potpunu blokadu, a u ponedjeljak ce im se najvjerojatnije pridružiti kolege s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te u Rijeci gdje je vecer prije vec izglasana djelomicna blokada, odnosno okupirana je jedna od dvorana Filozofskog fakulteta. Nove blokade studenti su najavljivali po završetku proljetnih prosvjeda kao mogucnost ukoliko Vlada ne ispuni njihov zahtjev za besplatnim obrazovanjem.

- Cinjenica je da je blokada radikalan potez, ali nemamo alternative, ovo je borba za naša prava. Prošlo je šest mjeseci od studentskih prosvjeda, a nadležni u meduvremenu nisu napravili nikakav znacajan korak. Govore da ce brucoši sljedece akademske godine fakultete upisati bez placanja, ali se zapravo žele uvesti novi modeli školarina, vele studenti okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu Pula.

Ponovili su svoj zahtjev da obrazovanje mora biti dostupno svima, a što je i ustavom zajamceno pravo. Dodali su da su prethodne blokade diljem zemlje vec polucile uspjeh jer je zaustavljen rast školarina, a sada svoju borbu nastavljaju sve dok se placanje studija u potpunosti ne ukine. Iznijeli su podatak da je u 2006. godini prema službenim podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta školarine placalo 60 posto studenata, a da je od uvodenja linearnog modela školarina taj postotak i narastao.

Kao što smo vec naveli rektorat u potpunosti podržava zahtjeve studenata te ce poštivati njihovu odluku o blokadi bez ikakvog sankcioniranja prosvjednika.


Podijeli: Facebook Twiter