Pulski studenti "istražuju, bilježe, čuvaju..."

Dokumentira se i s novim tehnologijama (M. MIJOŠEK)
Dokumentira se i s novim tehnologijama (M. MIJOŠEK)

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile organizira radionicu dokumentiranja nematerijalne kulture naziva "Istraži, zabilježi, sačuvaj..." koja će biti održana od 6. do 29. studenog. Radionica je podijeljena u dva djela - teoretski i praktičan - a namijenjena je primarno studentima.

Teorijski dio počinje večeras u 19.30 sati u dvorani 18 pulskog sveučilišta gdje će dr. Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre govoriti na temu "Zašto nam je važna nematerijalna kultura i kako joj pristupiti". Uz nju prisutnima će o konceptu i sadržaju radionice govoriti njeni voditelji Nuša Hauser i Mario Buletić.

Teorijski dio nastavlja se 8. studenog u 19.30 sati (također u dvorani 18) kad će dr. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba govoriti na temu "Ojkanje- proces prepoznavanja vokalne tradicijske (ugrožene) izvedbene prakse u suvremenom kontekstu; iskustva s pripremom prijave za UNESCO-vu listu", a Dario Marušić održat će predavanje na temu "Istarski etnoglazbeni mikrokozmos. Recepcija, percepcija, manipulacija".

U utorak 13. studenog u 19.30 sati (dvorana 18) Igor Šaponja i Igor Jovanović iz Istarskog povijesnog društva govorit će na temu "Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća; istraživačko-dokumentacijski projekt", a dr Andrea Matošević dat će odgovore na pitanja "Podzemna etnografija. Kako i za koga?"

Teorijski dio završava 15. studenog, u 19.30 sati (dvorana 18) kada će na temu "Uporaba novih tehnologija u vizualnoj sociologiji" govoriti Paolo Parmeggiani iz Sveučilišta iz Udina.

Ciljevi ovog edukativnog programa jesu upozoriti na temeljne pretpostavke nematerijalne kulture i elemenata nematerijalne kulture koji se ogledaju u živom prostoru i vremenu, kao i potaknuti nova promišljanja takvih kultura, kulturnih identiteta i njihovih manifestacija.

Radionica dokumentiranja nematerijalne kulture "Istraži, zabilježi, sačuvaj..." održava se pri nastavnim programima dr. Andree Matoševića - Kulturna antropologija, Etnografija industrije te Povijesna antropologija i usmena povijest, a samo teoretski dio bit će otvoren za javnost. (B. VINCEK) 


Podijeli: Facebook Twiter