Pulski studenti ce najzad dobiti kampus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na jucerašnjoj sjednici dala suglasnost da se iz državnog proracuna financira projekt studentskog doma i restorana Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli cime ce najzad, nakon desetljeca od prve prezentacije ovog plana, poceti njihova izgradnja.

Tocnije, pocet ce adaptacija i djelomicna nadogradnja starih bolnickih zgrada bivšeg Odjela za uho, grlo i nos gdje ce se smjestiti dom za 144 studenta te bivše bolnicke kuhinje koja ce postati studentski restoran s 256 unutarnjih i 104 mjesta na terasama te kuhinjom koja ce spremati po 1.200 obroka.

- Nakon svih tih godina sretni smo da ce konacno poceti adaptacija ovih prostora u dom i menzu, medu najvažnijim sadržajima sveucilišta što se standarda i kvalitete tice. Bez doma i restorana bilo je teško djelovati pa cak i objasniti kolegama koji su dolazili izvana da mi to nemamo. Što se tice studenata, nije ni potrebno posebno isticati koliko ce to njima znaciti. Ovime Pula cini korak naprijed da postane studentski grad, kazao je rektor Robert Matijašic te napomenuo da se još samo ceka potpis resornog ministra Željka Jovanovica pa je pitanje dana kada ce radovi poceti.





U meduvremenu je citav prostor buduceg gradilišta ograden i vecim dijelom ocišcen, u što smo se i sami uvjerili kad smo u pratnji rektora obišli ove dvije bolnicke zgrade.

Prema potpisanom ugovoru izvodac radova, tvrtka "Vladimir Gortan" iz Pazina, obavezao se radove završiti u roku od godine i pol dana, dakle do kraja 2013. No, to ne znaci da ce vec tada moci primiti prve studente jer slijedi opremanje zgrada.

Nakon što zapocne gradnja doma i menze, Sveucilište pocinje pripremu novih projekata, adaptacije i nadogradnje preostalih bivših bolnickih odjela, a racunaju da ce se moci djelomicno financirati iz europskih fondova.(Napisala Maša JERIN, snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter