Pulski statut - protuustavan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na iducoj sjednici Gradskog vijeca iznova ce se na dnevnom redu naci prijedlog izmjene statuta Grada Pule nakon što je iz državne uprave receno da dokumentacija koju izdaje Grad ne može biti napisana iskljucivo na talijanskom, vec prvenstveno na hrvatskom jeziku, a talijanski se može koristiti tek na kopijama.

U novo ispravljanje statuta krece se nakon što vladajuca koalicija IDS-SDP u vijecu nije prihvatila amandman HDZ-ove vijecnice Lovorke Tomicic, koja je ukazivala na neustavnost statutarnog clanka 146, koji je omogucavao izdavanje razlicitih obrazaca, poziva, potvrda, rješenja i ostalih pojedinacnih akata gradanima talijanske nacionalnosti samo na talijanskom jeziku.

Iako je i tada bilo jasno da se dokumenti, cak ni samo otpravci, po Ustavu ne mogu izdavati samo na jeziku koji nije hrvatski, unatoc pulskoj dvojezicnosti, vladajuci nisu željeli prihvatiti ispravak pa je Tomicic uputila Ministarstvu uprave, tocnije Sektoru za lokalnu i podrucnu (regionalnu) samoupravu, zahtjev za procjenu uskladenosti pulskog statuta s Ustavom.

"Nisam još ništa dobila vezano za tu prijavu, medutim ovakva gradonacelnikova odluka samo govori u prilog tome da je žalosno da se amandmani opozicije u vijecu a priori odbijaju, unatoc tome što su opravdani. Prijedlog statuta bio je jednostavno protuustavan, što je svatko mogao odmah vidjeti, te je stoga uslijedila naša konstruktivna, nikako zlocesta primjedba, odnosno amandman. No, cim nešto dolazi od oporbe, nailazi na zid i tada prestaje sva konstruktivna rasprava. Sada je ocito da bi bilo najbezbolnije da su tada prihvatili naš amandman, a ne cekali da im resorno ministarstvo kaže da je statut protuustavan", komentirala je Tomicic.


Podijeli: Facebook Twiter