Pulski SRP: Ljaga na antifašistički obraz Istre

Vladimir Kapuralin, predsjednik pulskog SRP-a (M. J.)
Vladimir Kapuralin, predsjednik pulskog SRP-a (M. J.)

Vladimir Kapuralin, predsjednik istarskog ogranka SRP-a, osvrnuo se danas na konferenciji za novinare na zahtjev podnesen Općinskom vijeću Tinjana da se postavi spomen-ploča Viktoru Kancijaniću. Odavanje svojevrsne počasti jednom od pripadnika terorističke grupe zadojene ustaškom ideologijom, smatra Kapuralin, ne bi smjelo stanovnike ovih prostora ostaviti ravnodušnima.

- Duboku uznemirenost koju u nama izaziva ova vijest dodatno pojačava nedoumica koju su iskazali tinjanski vijećnici koji navodno nisu u stanju utvrditi radi li se o povijesnom pozitivcu ili negativcu. Objašnjenje ne trebaju tražiti od predlagača (Družba "Braća hrvatskog zmaja", op. n.) jer im na raspolaganju stoji dovoljno objektivnih i argumentiranih informacija i podataka o tom vremenu i događajima.

Bugojanska grupa, o kojoj je ovdje riječ, bila je teroristička organizacija osnovana, uvježbana i poslana na teren da nasiljem i zločinima sruši suverenu državu, prilikom čega je počinila teške zločine. To što je nakon raspada Jugoslavije početkom '90-ih pobijedila ideologija koja je afirmirala njihovo zločinačko poslanje ne opravdava njihova djela i ne svrstava ih među pravednike niti pozitivce, kazao je Kapuralin. Dodao je da bi to bacilo ljagu na antifašistički obraz Istre.

Osvrnuo se i na odluku hrvatskog državnog vrha da ne podrži rezoluciju UN-a o priznavanju palestinske države, nazivajući ovaj postupak kukavnim i licemjernim. Također je u ime SRP-a izrekao neslaganje s odlukom da se Europskoj uniji dodijeli Nobelova nagrada za mir, objašnjavajući da ona to ne zaslužuje jer se ponaša kao imperijalna sila, dok unutar Unije raste nejednakost među narodima koja se produbljuje ekonomskom i političkom dominacijom jednih država nad drugima. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter