Pulski srednjoškolci bez uvjeta za rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli ne postoji niti jedna srednja škola koja ispunjava u cijelosti uvjete prema pedagoškim standardima. Od 10 pulskih srednjoškolskih ustanova samo polovica ima dovoljno prostora za rad u jednoj smjeni, ostale rade u dvije, a jedna cak u tri smjene. Tek dvije srednje škole imaju vlastitu dvoranu za tjelesni odgoj.

Praktikumi za ucenike cak cetiri srednje škole nalaze se na drugom kraju grada, daleko od prostora školskih zgrada, a ucenici osim na prakticnu nastavu moraju pješaciti i do udaljenih sportskih dvorana. Osim toga, gotovo niti jedna zgrada nema dvorište ili ureden zeleni okoliš.

Kao odgovor na sve ove probleme nadležni u Županiji, koja je osnivac svih srednjih škola, svako toliko izlaze s novim planovima koje predstavljaju kao optimalni model obrazovnog sustava u Puli i Istri. U 2008. godini tako je predstavljen veliki projekt "Istra znanja", no ispalo je da je on ponajviše poslužio kao parola u predizbornom obracanju župana nego što je iole popravio uvjete u istarskim srednjim školama. Opravdanja za neispunjena obecanja su uvijek ista: nedostaju sredstva.

U Puli bi sedam od deset srednjoškolskih ustanova trebalo dobiti novu adresu kako bi se doskocilo katastrofalnom stanju u prostornim uvjetima.

Glazbena škola je i danas podstanar u vlastitom gradu te je prisiljena raditi na cak cetiri lokacije: u prostorima Društva Naša djeca, u poslovnoj zgradi Uljanika, u Rojcu, a dijelom i u prizemlju stare zgrade u Ciscuttijevoj. Problem prostora Glazbene škole Županija namjerava riješiti na nacin da je preseli u tzv. žutu školu u kojoj su sada smještene Gimnazija, Industrijsko-obrtnicka i Strukovna škola.

U planu je, takoder, da se u "žutu školu" preseli i Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna. Sve bi škole sacuvale svoj status maticne, autonomne ustanove, ali bi djelovale povezano.

Na Vidikovac bi se pak preselile Industrijsko-obrtnicka, Strukovna i Tehnicka škola, no ondje bi trebalo preurediti prostor postojece zgrade, odnosno izgraditi gotovo novu školu.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu preselila bi pak na Stoju gdje vec postoji njen praktikum. No, prostori na Stoji su neuvjetni te je nužna nadogradnja zgrade koja treba primiti gotovo 700 ucenika.

Medicinska škola, takoder, ostaje na istoj adresi, ali predstoji kompletna izgradnja školske zgrade. Dotle ce ucenici nastavu imati u preuredenom napuštenom odjelu kirurgije i to pocevši od ove jeseni. Time ce uz ucenike Glazbene škole i ucenici Medicinske škole morati u podstanarstvo - do daljnjega. (M. JERIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter