Pulski speleolozi na dnu Lukine jame

Pulski speleolozi na dnu Lukine jame
Pulski speleolozi na dnu Lukine jame

Prošlog je vikenda završila speleološka ekspedicija "Lukina jama 2013" kojoj je bio cilj dosegnuti dno najdublje jame u Hrvatskoj i među dvadeset najdubljih na svijetu, što su speleolozi i uspjeli. U ekspediciji je sudjelovalo mnogo hrvatskih i inozemnih udruga, koje su svojim iskustvom i napornim radom pridonijele istraživanju samog speleološkog objekta. U ekspediciji je sudjelovala i Speleološka udruga iz Pule.

Kako doznajemo od vođe pulskih speleologa Harisa Vojnikovića, na dno su se spustila dva člana, dok je ostalih šest članova udruge naporno izvlačilo tešku opremu kroz zahtjevnu jamu. Saznajemo da je jama trenutno raspremljena, ali su u njoj ostavljeni uređaji za mjerenje hidroloških i meteoroloških uvjeta.

Uz Harisa Vojnikovića, u jami su bili članovi Speleološke udruge Pula Marino Šolman, Danijel Šetić, Ivana Zaharija, Vedran Ujčić, Vedran Milošević, Andrej Nikles i Petra Počanić.

Lukinu jamu otkrili su slovački speleolozi 1991. godine. Najnovija istraživanja započela su 2010. godine, a valja podsjetiti da su u kolovozu ove godine prvi speleolozi došli do dna Lukine jame i izmjerili da sada ova najdublja jama dinarskog krša ima 1.431 metar.

Jama se nalazi na sjevernom Velebitu, u strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Nazvana je po Ozrenu Lukiću Luki, speleologu koji je poginuo kao hrvatski vojnik u Domovinskom ratu na Velebitu. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter