Pulski škverovi u utrci za vojne brodove

Brodogradilište Tehnomont (D. ŠTIFANIĆ)
Brodogradilište Tehnomont (D. ŠTIFANIĆ)

Pulska brodogradilišta Uljanik i Tehnomont zajedno su se javila na javni natječaj Ministarstva obrane za izgradnju pet obalnih ophodnih brodova. Uz njih su se na natječaj javili i Brodosplit, Leda-Korčula i njemački Fassmer sa zajedničkom ponudom, NCP Grupa i nizozemski B. V. Scheepswerf Damen Gorinchem sa zajedničkom ponudom te grupa Montmontaža-Greben s tvrtkom Radež. Ponude su otvorene prekjučer u samostalnom sektoru za javnu nabavu Ministarstva obrane.

MORH planira izgradnju pet brodova za ophodnju granice teritorijalnog mora RH. Radi se o brodovima od 42 metra dužine čeličnoga trupa i aluminijskog nadgrađa i bit će izgrađeni tako da će moći "tući" more.

Svaki brod bi imao sofisticirano oružje i sustav za navođenje streljiva. Na nadgrađu broda smjestio bi se 30 milimetarski top velikog dometa. Vrijednost svakog broda kreće se oko devet milijuna eura, a cijela investicija MORH stoji 447 milijuna kuna. Prvi bi se brod gradio kao prototip i potom bi se testirao u moru a nakon toga bi se naručila ostala četiri broda.

Što se tiče pristiglih ponuda, doznajemo da je najniža ona iz Brodosplita dok su ponude pulskih brodograditelja cjenovno negdje u sredini. Za sada nitko od ponuditelja nije imao primjedbe na provedeni postupak. Povjerenstvo MORH-a će u roku od 30 dana pregledati pristigle ponude i donijeti odluku.

Pulski Tehnomont ima dugu tradiciju gradnje patrolnih brodova i čamaca. Gradio je brodove za hrvatsku policiju, rumunjsku riječnu policiju, gibraltarsku kraljevsku policiju i mnoge druge. Kakvo je stanje narudžbi u pulskom škveru pitali smo direktora Miljenka Brnića, koji kaže da je nakon sušne 2013., ova je godina započela s dobrom popunjenošću kapaciteta. (C. B. GALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter