Pulski škver u plusu 3,2 milijuna kuna

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Na današnjoj redovnoj sjednici skupštine brodogradilišta Uljanik u Puli predstavnici dioničara su usvojili prošlogodišnje financijsko izvješće. Ukupan promet Uljanika d.d. je u 2012. godini iznosio 321.526.553,73 kune, a dobit je nakon oporezivanja iznosila 3.204.963,15 kuna.

Taj će višak novca biti osiguran za rezerve za vlastite dionice. Cijela Uljanik Grupa je u 2012. godini ostvarila konsolidiranu bilancu sa zbrojem pozicija aktive i pasive u svoti od 1.677.599.003,12 kuna. Konsolidirani izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti za prošlu godinu je u minusu za 72.779.256,87 kuna.

Govoreći o stanju i poslovanju društva za 2012. godinu aktualni predsjednik uprave Gianni Rossanda nije trošio riječi kazavši da je njegov mandat na tu funkciju započeo na proljeće ove godine. Osvrnuo se zato na ovogodišnje poslovanje pulskog škvera i grupacije u cjelini koja od srpnja ove godine "pod svojom kapom" ima i riječko brodogradilište 3. Maj.

- Unatoč svjetskoj krizi koja je pogodila i brodogradnju, Uljanik je i dalje u igri. Na žalost naručitelji su odgodili gradnju brodova koja se trebala dogoditi u ovoj godini. No, to ne znači da se ti brodovi neće graditi, već je riječ o odgodi početka gradnje.

Ti su razlozi bitno utjecali na poslovanje grupacije i samog Uljanika koji eto bilježi negativni trend u poslovanju i dobiti. Pred nama je veliki posao restrukturiranja cijele grupacije, ponajviše radnika. U iduću godinu ćemo ući s minimalno 15 posto manje radne snage no što to sada imamo. Unatoč tome, naš je prvenstveni cilj zbrinuti sve one radnike koji će se naći na listi viškova.

Danas imamo oko 4.000 radnika i jako nam je bitno sačuvati jezgru društva. Uljanik je konkurentna grupacija, ima znanja i mogućnosti konkurirati među velikim svjetskim igračima kada je u pitanju brodograđevna industrija, rekao je Rossanda. (Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter