Pulski SDP traži vraćanje partizanskih imena školama

Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)
Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)

"Rujanske odluke", odnosno Dan Istarske županije te 70. obljetnice osnivanja 43. Istarske divizije i inicijativa povratka starih imena pulskim osnovnim školama, bile su teme današnje zajedničke konferencije predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livia Blaškovića i pulskog SDP-a Danijela Ferića.

Blašković je istaknuo važnost obilježavanja "Rujanskih odluka", iznoseći kratku povijest događanja nakon kapitulacije Italije do odlaska anglo-američke uprave u Puli, kazavši da se zaista radi o značajnom događaju u povijesti te da će ga obilježiti na dostojanstven način. Napomenuo je da je istarski narod ponosan na svoju borbu za oslobođenje te da se nikada ne smiju zaboraviti antifašističke tekovine stoga je važno u obilježavanje i očuvanje tih vrijednosti uključiti što veći broj mladih naraštaja.

Ferić je također rekao da SDP oduvijek njeguje i poštuje antifašizam te da će tako i nastaviti, bez obzira na pokušaje "desničarenja" i proglašavanja antifašizma krivom opcijom. Stoga će, nastavio je Ferić, pulski SDP uputiti prijedlog gradonačelniku Borisu Miletiću i predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Cveku, da se vrate stara imena pulskim osnovnim školama.

Prema tom prijedlogu tako bi se Osnovna škola Šijana zvala OŠ Šijana - Neven Kirac, OŠ Centar - Moša Pijade, OŠ Kaštanjer - Ivo Lola Ribar, OŠ Veruda - 119. brigade, OŠ Vidikovac - 43. istarske divizije te OŠ Stoja ? Vladimir Gortan. Također, predložit će da OŠ Veruda nazove OŠ Veruda - 119. brigada, i to zato jer je pulska 119. brigada zbog svojih žrtava i zasluga u Domovinskom ratu ima svoje mjesto u povijesti. Ferić se na koncu osvrnuo na godišnje izvješće Vlade RH koje je jučer u Saboru prezentirao predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, nabrajajući pozitivne rezultate u izvozu, industrijskoj proizvodnji te padu nezaposlenosti te pozvao šefa oporbe Tomislava Karamarka da se zbog nepostojećeg gospodarskog programa i umjesto politiziranjem, počne baviti onime za što dobiva plaću, te počne provoditi više vremena u Saboru, te da se ostavi nacionalizma i ksenofobije, a više vremena posveti suzbijanju mržnje prema drugima i drugačijima. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter