Pulski SDP protiv Grada Pule u Bunarini

Vera Radolović i Danijel Ferić (P. LUKEŽ)
Vera Radolović i Danijel Ferić (P. LUKEŽ)

U ime pulskog SDP-a Danijel Ferić je na današnjoj konferenciji za novinare zajedno s Verom Radolović komentirao nedavnu najavu Grada Pule da će se zajedno s Uljanikom d.d. natjecati za koncesiju u lučici Bunarina.

- U slučaju Bunarine očekujemo od nadležnih postupanje po nalogu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, da se ponovi zakonska procedura, dakle da se objavi javni natječaj za davanje koncesije, a hoće li se na taj natječaj javiti Uljanik ili netko drugi manje je bitno. Osobno mislim da Uljanik ima moralno pravo biti tamo budući da je većim dijelom izgradio to područje. Međutim, Grad Pula tu nema što tražiti. Apsolutno smo protiv bilo kakve zajedničke firme Grada Pule i Uljanika jer Uljanik danas više nije državna firma nego privatno vlasništvo, rekao je.

- Grad Pula ne bi trebao ulaziti u ovakve poslove s privatnicima, rekao je Ferić navodeći primjer kupališta Valkane i Stoja. - Samo u prošloj godini Grad Pula je po osnovi koncesija na pomorskom dobru prihodovao 3,58 milijuna kuna koji nisu iskorišteni namjenski, odnosno za buduća ulaganja u pomorsko dobro.

- Posao Grada Pule je zaštita javnog interesa, a posao privatnika, kao što je danas i tvrtka Uljanik, je da gleda privatni interes svojih vlasnika. Stoga SDP grada Pule neće podržati ovakvu inicijativu, naveo je Ferić.

- Prihod od koncesija na pomorskom dobru je zajednički prihod države, županije i grada. Nelogično je da se jedinica lokalne samouprave javlja na natječaj za dodjelu koncesije i da plaća koncesijsku naknadu koja će se vraćati samom gradu, rekao je i ocijenio da lučica Delfin i Bunarina trebaju ostati u sportskoj i komunalnoj namjeni i dostupne građanima te ih ne treba komercijalizirati.

Radolović je dodala da za Bunarinu treba naći prihvatljivo rješenje kako bi ona po cijenama ostala dostupna Puljanima. - Treba paziti da se Bunarina ne komercijalizira, da piće ne bude skupo kao u Dubrovniku, da građani ne mogu ni kročiti tamo.

Također je naglasila da su, bez obzira na ograničena proračunska sredstva, dosad uvijek postojali poduzetnički programi za povoljnije kredite malim poduzetnicima gdje je Grad Pula subvencionirao kamatu te lanjski program u kojem je bilo predviđeno milijun kuna nepovratnih sredstava poduzetnicima, no ove godine je to izostalo. Apelirala je na aktualnu vlast da opet pokrene program takvog povoljnog kreditiranja.

Također, navela je, fiskalizacija je pet puta povećala prijavljeni promet ugostitelja što će povećati prihode lokalnih zajednica jer će se prihod poreza na potrošnju sliti u proračune gradova i općina, a povećat će se i prihod od PDV-a te će od jednog i drugog građani opet imati koristi. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter