Pulski sajam pohodit ce i Geert Mak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sajam knjige u Istri, koji ove godine slavi svoju 16. ediciju, ugostit ce velika svjetska imena pisane rijeci medu kojima je i Geert Mak. Kao što se navodi u sajamskom katalogu, Geert Mak je nizozemski pravnik, povjesnicar, sociolog, novinar i pisac koji je postao poznat svojim povijesno-putopisnim knjigama o Amsterdamu, Nizozemskoj i Europi.

Njegovo najpoznatije djelo "U Europi: putovanje kroz dvadeseto stoljece" kombinacija je europskih putopisa i povijesti dvadesetog stoljeca Staroga kontinenta. U studenom 2007. godine pocela je ekranizacija njegove knjige "In Europa" na nizozemskoj televiziji, serijala od 35 epizoda povijesti Europe prošloga stoljeca.

Godine 2008. dobio je Nagradu za europsko razumijevanje na Leipziškom sajmu knjiga. Geert Mak aktivno sudjeluje u javnim diskusijama u Nizozemskoj kao branitelj vrijednosti otvorenog i tolerantnog društva.

"U Europi" bila je najprodavanija knjiga nizozemskog autora u njegovoj maticnoj zemlji 2004. godine, a prodana je u više od 400 tisuca primjeraka. Recenzije knjige bile su sve redom entuzijasticne iako profesionalnim povjesnicarima i profesorima politickih nauka nije nudila nove spoznaje o Starom kontinentu.

"Mak je ucitelj povijesti kojeg bi svatko mogao poželjeti", navodi se u FinaNcial Times. John Lukacs tvrdi da je Mak portretist Europe, njen impresionist, pjesnik i glazbenik, te citatelj misli njenih stanovnika.

Geert Mak ce na sajmu, kojem je glavni pokrovitelj Glas Istre, sudjelovati u programima: Suton uz knjigu (srijeda, 8. prosinca, u 18 sati u Velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja) te Dorucak s autorom (cetvrtak, 9. prosinca, u 10 sati u kavani Mozart DHB-a).


Podijeli: Facebook Twiter