Pulski sajam knjige promoviran u Beogradu

S beogradskog predstavljanja pulskog Sajma knjiga u Istri
S beogradskog predstavljanja pulskog Sajma knjiga u Istri

Na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavio se pulski Sajam knjiga u Istri. Na konferenciji za novinare o pulskom Sajmu su, uz direktoricu Magdalenu Vodopiju, govorili i njegovi dugogodišnji prijatelji Ante Tomić, Miljenko Jergović, Teofil Pančić i Vladimir Bajac, direktor izdavačke kuće Geopoetika.

Govornici su iz vlastite perspektive istaknuli posebnost pulskog Sajma, te naglasili kako ona leži upravo u njegovoj više festivalskoj nego sajamskoj atmosferi, jer nije prepoznatljiv samo po svojoj sajamskoj zadaći, već i po osebujnom ozračju koje donose sajamski dani i ljudi. Istaknuli su kako Sajam na izuzetno sebi svojstven način predstavlja knjigu i autora, te da posebnu pažnju usmjerava upravo na čitalačku publiku i same autore.

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija prisjetila se dana kada je Pula počela "sanjati" knjige i istaknula da takvog početničkog žara i zanesenjaštva ne nedostaje ni danas. Na presici je istaknuto da svake godine Sajam postavlja nove i aktualne teme, a posebnu pozornost posvećuje regionalnom kulturnom miljeu kao platformi za povezivanje autora i nakladnika iz uže i šire regije. Tako se ove godine Sajam bavi bosanskohercegovačkim piscima koji ne žive u toj divnoj zemlji, ali je se u svom pismu itekako dotiču.

- Ovogodišnji, jubilarni 20. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 4. do 14. prosinca 2014., a u godini obilježavanja stote obljetnice početka Prvoga svjetskog rata u više od sto programa i jedanaest dana obrađivat će 1914., dok će poseban žanrovski fokus biti usmjeren devetoj umjetnosti - stripu. Tu su, naravno, uz ostale programe, Doručak s autorom i Suton uz knjigu - iznimno prepoznatljivi programi pulskog Sajma. S jednim dan započinje, a ovaj drugi ne označava njegov kraj. Naime, brojni su popratni programi koji se odvijaju svake večeri u sklopu pulskog Sajma, zaključila je voditeljica konferencije za novinare, novinarka i kazališna kritičarka Aleksandra Glovacki. (NAPISALA Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter