Pulski sajam knjiga u Beogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni beogradski sajam knjiga i Sajam knjige u Istri u cetvrtak 29. listopada susrecu se u Beogradu, na "Pulskom dorucku s autorom". Beogradskoj publici predstavit ce se Miljenko Jergovic, Boris Dežulovic, Vladimir Arsenijevic, Vladislav Bajac i voditelj Vojo Šiljak. Ovo se gostovanje pulskog sajma uprilicuje povodom obilježavanja 15. godišnjice njegova pokretanja, a sa željom uspostavljanja ozbiljnije suradnje i razmjene programa, kažu organizatori pulskog sajma.

Inace, sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu potvrdili su Alberto Manguel, argentinski pisac koji je "imao cast biti citalac knjiga poluslijepom J. L. Borgesu", a autor je knjiga o citanju "Povijest citanja" i "Noc u biblioteci", te suvremeni americki filozof Daniel Dennett. Najavljen je i dolazak talijanskog intelektualca Antonija Negrija, a uz njega i Manguela na sajamski ce "Dorucak s autorom" doci i Jergovic, Vlado Kreslin, Dragan Živadinov.

Sajam ce posebno obilježiti i svjetsku godinu astronomije te 140 godina postojanja pulske zvjezdarnice. Tom ce prigodom Živadinov izvesti performans o Hermanu Potocniku Noordungu, inženjeru za raketnu tehnologiju i rodenom Puljaninu, preteci konstruktora svemirskih letjelica, ciji je model svemirske stanice korišten u antologijskom Kubrickovom filmu "2001: Odiseja u svemiru". Ove se godine navršava 80 godina od njegove smrti i izlaska povijesne knjige "Problem vožnje svemirom".


Podijeli: Facebook Twiter