Pulski ribari rivu zamijenili Katarinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja obalnog kolektora duž rive utjece i na pulske ribare koji su potražili novu lokaciju za nesmetano obavljanje svoje djelatnosti, odnosno iskrcaj ulova. Iako se pojedini ribari još uvijek "ne daju" s rive, vecina se raštrkala po svim pogodnim lokacijama pulske obale, a mnogi od njih svoje su mjesto pronašli na lokaciji Katarine.

Štoviše, tamo imaju svoj mir i riješili su sve probleme s iskrcajem koji su imali niz godina na rivi. Inace, u pulskom GUP-u buduca ribarska lucica, na kojoj bi se uistinu nesmetano obavljala djelatnost, predvidena je u uvali Zonka, no to se rješenje presporo realizira.

Nekolicina ribara koje smo zatekli na Katarini potvrdila nam je da im je na Katarini puno bolje nego na rivi.

- Uopce ne smeta što smo otišli s rive na Katarinu, dapace, ovo bi bila idealna lokacija za ribarsku djelatnost. Daleko je još do realizacije ribarske lucice u uvali Zonka, smatram da cemo sigurno još godinu-dvije biti na Katarini dok se projekt "Zonka" ne pokrene.



Ne vjerujem da ce nas se do tada iseliti zbog koncesionara Katarine Danka Koncara, ta prica djeluje dosta neozbiljno. U svakom slucaju na Katarini nam je bolje nego na rivi, pogotovo za iskrcaj jer nema gužvi, rekao nam je Redo Raimovic.

No, iako je na Katarini ribarima trenutno dobro, Zonka i dalje ostaje njihov nedosanjani san, koji je zapoceo poprimati ozbiljnije konture prije pet-šest godina kada se u GUP ugradila namjera za realizaciju lucice posebne namjene. Izradeno je cak idejno rješenje, uz pomoc Grada i Županije, te ribarskog Ceha, ali od onda sve stoji a ribari se i dalje snalaze kako znaju i umiju.

Pulska Lucka uprava ribarima je iskrcaj u vrijeme trajanja radova na rivi osigurala nadomak rampe na Rijeckom gatu. No, drago im je da su pojedini ribari otišli na Katarinu i snašli se na taj nacin olakšavši si iskrcaj jer on je na rivi bio problem i dok je riva bila otvorena za promet. Doduše, smatra Lucka uprava, ne zna se kakav je dogovor oko korištenja dokova na Katarini jer je ona pod ingerencijom državne Agencije, ali za lokaciju se tvrdi da je logican izbor jer im omogucuje nesmetan iskrcaj ulova. (G. ROJNIC; Snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter