Pulski proračun za 2018. godinu iznosi 386,6 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog pulskog proračuna za 2018. godinu, koji će se za tjedan dana naći u dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, iznosi 386.614.121 kunu. Iznos je manji je u odnosu na ovogodišnji proračun za 35,5 milijuna kuna, odnosno od rebalansa proračuna za 21,5 milijuna kuna. Kako pojašnjavaju iz gradske uprave, razlog tome leži u činjenici što je u prethodnoj godini Grad dobio od Lidla zajam za izgradnju dijela obilaznice, kao i značajna sredstva od komunalnog doprinosa i infrastrukture za izgradnju trgovačkog centra Max Stoja. 

Osigurava započeti zamah Pule

- Prije svega, rekao bih da je predloženi proračun stabilan, održiv i realno planiran te osigurava već započeti razvojni zamah našega grada. U godini pred nama nastavit ćemo s brojnim projektima koji će u konačnici dodatno podići kvalitetu života svih naših građana, a cilj nam je i dalje poticati razvoj pozitivnog poduzetničkog okruženja. I ove smo godine u sam proračun nastojali uvrstiti čim veći broj kvalitetnih prijedloga koje su predlagali građani putem javnih tribina u svim gradskim mjesnim odborima, putem e-Konzultacija, društvenih mreža i ostalih kanala komunikacije koji su nam na raspolaganju, pojašnjava gradonačelnik Boris Miletić.

Prema strukturi planiranih rashoda i izdataka po upravnim tijelima za iduću godinu, najveći iznos od 170,6 milijuna kuna, odnosno 44,14 posto proračuna, planiran je za Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu. Iznos je predviđen za brojne kapitalne projekte koji će se, prema najavama, u idućoj godini realizirati. Tako je u sklopu programa izgradnje za 2018. godinu, koji je sam vrijedan 66,3 milijuna kuna, predviđena izgradnja ukupno čak 23 nova kapitalna projekta, dok je za održavanje već postojeće komunalne infrastrukture diljem grada planiran iznos od 52,5 milijuna kuna.

- Godinu na izmaku obilježili su važni infrastrukturni radovi poput izgradnje Trga kralja Tomislava i Prolaza sv. Teodora, rekonstrukcija De Villeovog uspona i uređenje plaže na Hidrobazi. Također, pri samom je kraju i proširenje obilaznice, nastavljeno je širenje pulske obale, a tu je i dugačka lista drugih projekata. Proračunom za iduću godinu osigurana su sredstva za nastavak izgradnje javnog gradskog bazena, nove Opće bolnice, proširenja groblja Monte Giro, nastavak uređenja Hidrobaze, dječjih i sportskih igrališta, kružnog toka na vrhu Radićeve ulice i drugih brojnih prometnica na širem gradskom području, najavljuje gradonačelnik. 

Novi Projekt za programiranje

Više od trećine predloženog proračuna, odnosno 124,4 milijuna kuna, u prijedlogu proračuna za 2018. godinu odnosi se na financiranje obrazovanja, sporta, tehničke kulture, socijalne skrbi i zdravstva koje je u nadležnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Izdvajanja za razvoj sporta u 2018. godini iznose 22,6 milijuna kuna, odnosno povećana su za 2,1 milijun kuna u odnosu na 2017. godinu. Riječ je o sredstvima za otplatu kredita za izgradnju kompleksa javnog gradskog bazena i troškove njegova rada. Izdvajanja za predškolski odgoj iznose 47,7 milijuna kuna, a za socijalnu skrb i zdravstvo planiraju se sredstva u iznosu 20,4 milijuna kuna, što je povećanje od ukupno pola milijuna kuna, predviđeno za otplatu kredita za izgradnju pulske Opće bolnice. Usto je osigurano i 2,9 milijuna kuna za nastavak projekta Zajedno do znanja, kako bi se učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama osigurali pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici, a kroz taj je projekt za 76 djece s teškoćama u razvoju osiguran pomoćnik u nastavi, za što je zaposleno ukupno 57 osoba.

- Cilj je ove gradske uprave zadržati i osigurati visoku razinu socijalne osjetljivosti te zaštititi one kojima je pomoć najpotrebnija, što ovaj predloženi proračun i osigurava. Primjerice, za obrazovanje iznad hrvatskog standarda osigurano je 20,4 milijuna kuna. Ova sredstva namijenjena su za provođenje produženog boravka u svim našim osnovnim školama kako bismo za djecu i izvan redovne nastave osigurali boravak u školi dok su roditelji na poslu, sufinanciranje školske prehrane, mjesečne učeničke pretplatne karte za prijevoz, sufinanciranje nabavke školskih udžbenika, nagrađivanje studenata za akademsku izvrsnost te niz drugih programa koji dodatno unapređuju svakodnevni život naših sugrađana, kaže Miletić.

Također, predviđena su veća izdvajanja za civilno društvo. Grad Pula će, u segmentu tehničke kulture, financirati i novi Projekt za programiranje, koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. 

Pažljivo ulaganje i planiranje

Predložena sredstva za Upravni odjel za financije i opću upravu iznosi 47,7 milijuna kuna, za Ured Grada planiran je iznos od 11,5 milijuna kuna, dok je za Službu za zastupanje Grada namijenjeno 1,8 milijuna kuna.

- Kad je riječ o javnim financijama Grad Pula je do sad prepoznat kao jedan od najštedljivijih gradova u Hrvatskoj, što redovno potvrđuje Ministarstvo financija Republike Hrvatske, kao i sva ostala nezavisna istraživanja. To je rezultat dugogodišnjeg rada i našeg opredjeljenja za racionalno upravljanje gradom. Na nama je kao odgovornoj i transparentnoj gradskoj upravi da i dalje pažljivim ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune nastavimo i dalje raditi za dobrobit svih naših sugrađana i osiguramo daljnji gospodarski rast Pule, a upravo je ovim proračunom to i osigurano, zaključio je gradonačelnik. (PIŠE Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter